Rok 2013 pokořil s hypotékami rekord

12. 1. 2014 – 19:11 | Hypotéky | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Rok 2013 pokořil s hypotékami rekord
Zájem o hypoteční úvěry byl loni zapříčiněn hlavně nízkými úrokovými sazbami. Nejnižší sazba byla podle souhrnného ukazatele Fincentrum Hypoindex v červenci, kdy klesla až na 2,95 procenta. Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Podle Hypoteční banky byl loňský rok pro český hypoteční trh rekordní. Banky poskytly hypoteční úvěry na bydlení celkem za 155 miliard korun. Údaje za prosinec z ukazatele Fincentrum Hypoindex ještě nemáme, ale výsledky budou pravděpodobně podobné. Bez prosincových čísel byly sjednány hypotéky v objemu necelých 143 miliard korun.

Hypoteční banka uvádí, že oproti roku 2013 došlo k nárůstu v objemech hypoték o 28 procent. Historicky nejúspěšnější byl dosud rok 2007. Ve srovnání s ním jsou objemy za minulý rok vyšší o 12 miliard korun.

„Odhady Hypoteční banky na úrovni 155 miliard ukazují na skutečně rekordní rok na hypotečním trhu. Vedle rekordních objemů byly rekordně nízké i úrokové sazby, které si v roce 2013 sáhly na své historické dno.  V celkové produkci se oproti minulým letům podepsal trend refinancování, který podle našich odhadů tvořil třetinu celkové produkce. Přesto je však zřetelný nárůst nových obchodů ve výši 19 procent,“ uvedl Jan Sadil, předseda představenstva a generální ředitel Hypoteční banky.  

Nízké úroky podpořily zájem

Zájem o hypoteční úvěry byl loni zapříčiněn hlavně nízkými úrokovými sazbami. Nejnižší sazba byla podle souhrnného ukazatele Fincentrum Hypoindex v červenci, kdy klesla až na 2,95 procenta. Do karet hypotékám také hrály nízké ceny nemovitostí, hlavně bytů. Nejvíce se pomocí hypoték financují hlavně rodinné domy. Samozřejmě ale záleží na lokalitě. V Praze si lidé berou hypotéky převážně na financování bytů.

  hypotecni-banka

Zdroj: Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR), Hypoindex, Hypoteční banka

Refinancování, kapitola sama o sobě

Banky neudávají přesná čísla, kolik hypotečních úvěrů je nových a kolik refinancovaných. Odhad nejen Hypoteční banky se tak pohybuje kolem 30 a 35 procenty. Pokud klientům končí fixace, je dobré si zjistit, jaké sazby nabízejí ostatní banky, než ta jeho stávající. V případě, že se dotyčnému nechce navštěvovat banky a kvůli sazbám využije internet, měl by být pozorný. Banky často nabízejí jiné úrokové sazby pro úplně nové hypotéky a pro ty refinancované.

Podle údajů Hypoteční banky tvořilo refinancování v loňském roce zhruba 50 miliard korun z celkového objemu hypoték. Je to tedy skoro jedna třetina. Nové hypotéky tedy loni činily 105 miliard korun.

Kurzy

Kurzovní lístek: 25.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,130 25,250
USD 23,340 23,520
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články