Rozdílná situace na trzích spotřebitelských úvěrů ve střední Evropě

9. 7. 2010 – 16:09 | Tiskové zprávy | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Rozdílná situace na trzích spotřebitelských úvěrů ve střední Evropě
Placeholder | zdroj: tisková zpráva

V Polsku objem úvěrů stále roste, Maďarsko zaznamenalo velký propad. Zájem o spotřebitelské úvěry mírně roste v Polsku a České republice.

Ukazují to interní statistiky společností ze skupiny GE Money ve střední Evropě. Maďarsko naopak zažívá výrazný pokles v poptávce po úvěrech. V rámci regionu střední Evropy se přitom sjednávají spotřebitelské půjčky nejčastěji na renovaci bydlení nebo nákup automobilu. Poměrně častou investicí na dluh je i vybavení domácnosti nábytkem nebo spotřebiči.

„Maďarsko se ve srovnání s ostatními zeměmi odlišuje častými půjčkami za účelem cestování nebo zdravotních výdajů. Češi si v porovnání s ostatními zeměmi půjčují častěji, ale menší částky. Průměrná výše spotřebitelského úvěru od GE Money dosahuje v České republice 3 076 euro v Polsku 4 718 euro a v Maďarsku dokonce 13 360 euro,“ říká Markéta Dvořáčková, tisková mluvčí GE Money Bank.

Co se týká celkového zadlužení na jednoho obyvatele, jsou na tom Česká republika a Maďarsko velmi podobně. V České republice aktuálně dosahuje 3 846 euro a v Maďarsku 3 650 euro. Úroveň celkového dluhu je i přes aktuální růstovou tendenci nejnižší v Polsku (2 805 euro). I přes rychlý růst v posledních letech dosahuje zadlužení středoevropských domácností, v porovnání s průměrem Evropské unie, relativně nízkých hodnot.

Typický klient sjednávající si spotřebitelský úvěr má ve všech třech středoevropských zemích podobný profil. „Ve všech srovnávaných zemích dominují půjčkám muži. V České republice jsou klienti GE Money s úvěrem z 57 % muži. V Polsku pak mají 55% podíl a v Maďarsku dokonce 61% podíl z celkového počtu klientů se spotřebitelským úvěrem,“ dodává Markéta Dvořáčková.

Nejčastěji si lidé sjednávají spotřebitelské půjčky ve věku mezi 25 až 45 let. V obou zemích mimo ČR jasně převládají klienti ženatí nad svobodnými, nejvíce v Polsku (70 %).

Kurzy

Kurzovní lístek: 20.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,250
USD 23,520 23,620
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články