Rusnok: Dopady sjednocení DPH na 17,5% nebudou tak dramatické

13. 3. 2011 – 20:03 | Naše peníze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Rusnok: Dopady sjednocení DPH na 17,5% nebudou tak dramatické
Vláda plánuje od příštího roku zvýšit sníženou sazbu DPH na 14 procent a v roce 2013 sjednotit obě sazby na úrovni 17,5 procenta, Foto: abl | zdroj: NašePeníze.cz

Sociální dopady plánovaného sjednocení daně z přidané hodnoty (DPH) na úrovni 17,5 procenta od roku 2013 nebudou podle bývalého ministra financí Jiřího Rusnoka nijak dramatické. Rusnok to prohlásil v diskusním pořadu České televize (ČT) Otázky Václava Moravce.

"Sociální dopady budou menší, než se předpokládá (Čtěte: Kalousek: Čtyřčlenné rodině se dvěma dětmi se zvýší náklady měsíčně o 500 korun]. V minulých letech byly také velké pohyby v sazbách DPH a nyní se je již téměř nikdo nepamatuje," uvedl Rusnok. Podle něj bude dopad na ceny utlumen konkurenčním bojem na českém trhu.

 

Vláda si hraje s daněmi nepromyšlený ping-pong Vláda si hraje s daněmi nepromyšlený ping-pong

 

S Rusnokem ale nesouhlasí člen skupiny pro důchodovou reformu Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Vít Samko. Podle něj na sjednocení DPH doplatí převážně důchodci, pro které se situace zlepší až možnou valorizací důchodů v roce 2013.

 

Analytici: Vyšší DPH sice přinese zdražení, možností na výběr ale příliš není Analytici: Vyšší DPH sice přinese zdražení, možností na výběr ale příliš není

 

Vláda plánuje od příštího roku zvýšit sníženou sazbu DPH na 14 procent a v roce 2013 sjednotit obě sazby na úrovni 17,5 procenta. Původní plán vlády počítal s tím, že se obě sazby sjednotí na 20 procentech. Ušetřena měla zůstat pouze sedmička základních potravin, které měly zůstat i nadále zdaněny deseti procenty.

-David Vandrovec, | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články