Rychlí studenti plzeňské fakulty by měli vrátit své tituly a odejít z vlivných funkcí

15. 10. 2009 – 20:20 | Naše peníze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Rychlí studenti plzeňské fakulty by měli vrátit své tituly a odejít z vlivných funkcí
Ilustrační foto: SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Kauza Právnické fakulty Západočeské univerzity v Plzni poukazuje na rozsáhlá chapadla korupce, která zasáhla i nejvyšší patra akademické půdy. Podle aktuálního zjištění internetového průzkumu společnosti SANEP se téměř absolutní většina tazatelů domnívá, že se jedná o organizovanou aktivitu \"právnicko-justiční mafie\" a že k podvodům s udělováním tzv. rychlých titulů může docházet i na ostatních univerzitách.


Na skutečnost, že korupce se stala nedílnou součástí české mentality, prokázal i nedávný průzkum společnosti SANEP, v němž 64 procent dotázaných přiznává, že byli svědky korupčního jednání.

V exkluzivním průzkumu se 78 procent tazatelů vyjádřilo kladně k otázce, zda si myslí, že v kauze Právnické fakulty Západočeské univerzy v Plzni jde o organizovanou \"právnicko-justiční mafii\". Stejné procento dotázaných je
přesvědčeno, že plagiátorská aféra plzeňské právnické fakulty vrhá špatné světlo na celou akademickou sféru. Aféra plzeňské právnické fakulty však rozvířila i celospolečenskou obavu z možného plagiátorství na dalších univerzitách, což si myslí v souhrnu 81 procent respondentů.

- Revoluce ve školství: Notebook pro každého studenta
- Brigády pro studenty: Brigádnící pozor na jiné pracovně právní vztahy
   
Drtivá většina respondentů (89 procent) se rovněž domnívá, že by měl být zveřejněn seznam jmen absolventů Právnické fakulty Západočeské univerzity v Plzni, kteří absolvovali studium za méně než 5 let. Podle 91 procent respondentů je pak na místě, aby se tito rychlí studenti dobrovolně vzdali svých podvodně získaných akademických titulů.

Odejděte z vlivných funkcí

Téměř absolutní většina (91 procent) dotázaných je podle bleskového průzkumu přesvědčena, že by tzv. rychlí absolventi Právnická fakulty Západočeské univerzy v Plzni, kteří zastávají vysoké státní úřední posty ve státní správě a samosprávě, neměli nadále ve svých funkcích servávat. Podle informací médií je totiž mezi rychlými studenty Právnické fakulty Západočeské univerzity v Plzni i řada vlivných politiků, policistů a představitelů státní správy a samosprávy, kteří se ke svým vlivným funkcím pravděpodobně dostali právě díky podvodnému získání akademických titulů.
   
Jak vyplývá z dalších zjištění průzkumu, nejožehavější otázkou je v této kauze vyvození trestní odpovědnosti. Podle 94 procent tazatelů by mělo být trestně stíháno vedení Právnické fakulty Západočeské univerzy v Plzni, které je odpovědné za problematické udělování diplomů.

Nejproblematičtější je budoucí důvěryhodnost fakulty

I přes to, že 73 procent respondentů v souhrnu uvedlo, že by neměla být fakulta i přes zásadní zjištění fatálních pochybení zrušena, v otázce, zda v budoucnu může tato fakulta a v podstatě celá plzeňská univerzita získat ztracený kredit, se 47 procent respondentů domnívá, že ano, ale opačného názoru je 38 procent tazatelů. Tato čísla včetně 15 procent respondentů, kteří v této otázce nemají žádný názor, tak svědčí o momentální rozpolcenosti respondentů v této otázce. Rozhodujícím faktorem ve vztahu k obnovení důvěry kreditu plzeňské právnické fakulty pak budou mít patrně až závěry orgánů činných v trestním řízení s případným dopadením a odsouzením osob, které jsou za udělování akademických titulů zodpovědné. V celospolečenském drobnohledu pak budou i osudy lidí, kteří získali své tituly na této fakultě prokazatelným podvodem.


Kurzy

Kurzovní lístek: 26.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,150 25,270
USD 23,430 23,610
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články