S sKartou se do budoucna počítá i pro důchody, ukazuje smlouva

19. 10. 2012 – 16:02 | Naše peníze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

S sKartou se do budoucna počítá i pro důchody, ukazuje smlouva
Smlouva ministerstvu přikazuje, že úřad nebude činit takové kroky, které by znamenaly snížení využívání sKarty pod 98 procent jejího rozvrženého používání v době sepisování kontraktu, Foto: ČSAS | zdroj: NašePeníze.cz

Ministerstvo práce a sociálních věcí se ve smlouvě o provozu sociálních karet České spořitelně zavazuje mimo jiné i k tomu, že se bude snažit o rozšíření jejího používání i na vyplácení důchodů. Vyplývá to přímo ze smlouvy, kterou má redakce k dispozici.

Bod 12.1.6. této smlouvy totiž hovoří o tom, že "Česká spořitelna při uzavírání této smlouvy vychází z očekávání, že ministerstvo plánuje prostřednictvím karty provádět výplatu důchodů, případně další podobné převody peněžních prostředků vyplácených dalšími orgány státní správy."

Ministerstvo, jak vyplývá z podepsaného kontraktu, v této souvislosti "vynaloží maximální úsilí směřující k tomu, aby i v těchto případech byla karta použita pro realizaci výplat důchodů a podobných převodů peněžních prostředků vyplácených orgány státní správy."

To je přitom podle Patrika Nachera ze serveru bankovnipoplatky.com zcela v protikladu s tím, co tvrdil ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09). "Ještě před půl rokem mne pan ministr ubezpečoval, že s sKartami se pro důchod nepočítá. Nerozumím tedy tomu, proč je takové ustanovení ve smlouvě, byť je napsáno velmi vágně," upozornil Nacher.

Podobně smlouva ministerstvu přikazuje, že úřad nebude činit takové kroky, které by znamenaly snížení využívání sKarty pod 98 procent jejího rozvrženého používání v době sepisování kontraktu. "Jinými slovy, pokud ministr tvrdil, že lidem zůstane jako možnost výplata dávek složenkou, není to pravda," reagoval Václav Krása z Národní rady osob se zdravotním postižením.

Propagační web ministerstva uvádí: Nepojistné sociální dávky a dávky z oblasti státní sociální politiky zaměstnanosti, které jsou dosud vypláceny třemi různými platebními způsoby (hotovostně, poštovní poukázkou a bezhotovostně), začnou být postupně vypláceny prostřednictvím Karty sociálních systémů neboli tzv. sKarty. Vydávat se bude ve dvou variantách: základní a speciální, která bude zároveň sloužit jako průkaz TP, ZTP či ZTP/ P. sKarty budou vyráběny v souladu s mezinárodně uznávanými předpisy, které se vztahují na bankovní karty, budou tedy obsahovat stejné ochranné prvky. Podobný systém zavedla a využívá již řada evropských zemí, například Itálie, Velká Británie, Finsko a další, mimo EU třeba také USA.

Zuzana Fojčíková | MED | NašePeníze.cz

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,310
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články