Šéf soudcovské unie: Protikorupční soudy jsou na nic

12. 6. 2010 – 6:54 | Zákony | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Šéf soudcovské unie: Protikorupční soudy jsou na nic
Se zřízením soudů, které by se zaměřovaly na trestání těch, co dávají či přijímají úplatky, počítá nastupující vláda TOP 09, ODS a Věcí veřejných, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Ve smysl specializovaných soudů, které by zatočily s korupcí, příliš nevěří prezident Soudcovské unie ČR Tomáš Lichovník. Jak uvedl v pátek, problém vidí hlavně v tom, že se korupci nedaří odhalovat.

"Důležitá je vůle, tedy chtít potrestat korupčníka. Jenže tu vůli spíš vidíme ve snaze skončit tu kauzu ještě před tím, než se vůbec dostane k soudu. V momentu, kdy už je případ přidělen určitému soudci a ten nařídí jednání, které je veřejné a může se ho tak zúčastnit prakticky kdokoli, totiž vše vyplave na povrch," říká Lichovník.

 

<%Anketa19%>

 

Pro specializaci soudců, kteří by se zabývali pouze úplatkářskými kauzami, přitom nevidí nejmenší důvod.

"Proč by takové případy měli řešit jiní soudci, než ti, co mají na starosti ostatní agendu?" ptá se šéf Soudcovské unie.

Zřízení protikorupčních soudů by se však nebránil v případě, že by jeho opodstatnění potvrdila předchozí důkladná analýza.

"Muselo by se zjistit, jaké procento z případů, které byly odhaleny, nakonec opravdu skončilo u soudu. U těch kauz, které doputovaly až k soudci, by pak následoval rozbor, který by ukázal, kolik z celkového počtu obžalovaných bylo zproštěno viny a kolik z nich si za úplatkářství odpykává trest," uvedl Lichovník.

 

<%Anketa80%>

 

Se zřízením soudů a státních zastupitelství, které by se zaměřovaly na trestání těch, co dávají či přijímají úplatky, počítá nastupující vláda TOP 09, ODS a Věcí veřejných. Straničtí vyjednavači se na tom shodli na svém čtvrtečním jednání. Nad tématem by se v průběhu příštího týdne měl sejít tým odborníků, kteří doladí detaily.

-Mediafax

Kam dál?

- Korupce v Česku činí ročně kolem 200 miliard korun říká Miloš Zeman

- Korupce nezmizí, slibům politiků o skoncování s korupcí nikdo nevěří

- Korupce je v česku normální, zvlášť mezi úředníky a v politice

- Firmy: Získat veřejnou zakázku bez úplatku nejde

- Kdo nebere úplatky, okrádá svojí rodinu

Kurzy

Kurzovní lístek: 16.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,300
USD 23,650 23,830
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články