Šetřit by se mělo začít zdaněním nejbohatších, tvrdí ČSSD a odbory

17. 6. 2010 – 21:11 | Domácí | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Šetřit by se mělo začít zdaněním nejbohatších, tvrdí ČSSD a odbory
Zdanění nejbohatších skupin obyvatel by státní pokladně nepřineslo zdaleka tolik peněz, kolik je třeba ušetřit, Foto: SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Sociální demokracie a odbory nesouhlasí s omezováním zaměstnaneckých práv, rušením benefitů nebo výpovědi bez udání důvodu, naopak navrhují zavést vyšší daně pro nejbohatší.

Ve čtvrtek se na tom shodli zástupci odborů a ČSSD na prvním společném povolebním jednání.

"Stojíme o spolupráci a komunikaci s ČMKOS, zejména pokud jde o obhajování zájmů zaměstnanců a důchodovou reformu," řekl úřadující předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Zástupci sociální demokracie se s odbory shodli, že veškerá úsporná opatření by měla začít zvýšením daňové progrese pro nejvyšší příjmové kategorie.

 

<%Anketa28%>

 

Předseda ČMKOS Jaroslav Zavadil míní, že je třeba srozumitelně vysvětlit, co by pro občany znamenala například důchodová reforma podle návrhu Bezděkovy komise. Odboráři a ČSSD požadují širší společenskou shodu na důchodové reformě, která nesmí poškodit středně a nízkopříjmové skupiny.

ČSSD a odbory také nesouhlasí s omezováním zaměstnaneckých práv, rušením daňových zaměstnaneckých benefitů, s výpovědí bez udání důvodu nebo možností neomezeného řetězení pracovních poměrů.

 

<%Anketa156%>

 

Již dříve však ekonomové upozorňovali, že zdanění nejbohatších skupin obyvatel by státní pokladně nepřineslo zdaleka tolik peněz, kolik je třeba ušetřit na sociálních výdajích a výhodách. Zdanění podle odborníků naopak ubere peníze lidem, kteří vytvářejí pracovní místa a pomáhají ekonomice v růstu. Právě majetní lidé by stejně jako tomu bylo dříve své příjmy skrývali, nebo by od zaměstnavatelů čerpali jako část příjmů určité výhody, které by nebyly zatíženy daní. Stát by tak na zdanění spíše prodělal.

Štědrá sociální podpora a léta neřešený penzijní systém (stárnoucí generace a nízká porodnost) si teď ať chceme nebo ne musí vybrat svou daň.

-Mediafax/NašePeníze.cz

Kam dál?

- Sociální dávky stojí Čechy hodně peněz. Schodek státního rozpočtu se díky nim nedaří držet na uzdě

- Penzijní reformu zaplatí i důchodci

- Penzijní reforma dostává podobu, kolik nabízí Janota do důchodu?

- Jak má vypadat úspěšný důchodový systém?

- Daně pro lidi s vysokými příjmy chce většina lidí ještě zvýšit

- Daně pro lidi s vysokými příjmy chce většina lidí ještě zvýšit

Kurzy

Kurzovní lístek: 20.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články