Školky budou drahé, mohli bychom si je odepisovat z daní

7. 10. 2012 – 9:02 | Naše peníze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Školky budou drahé, mohli bychom si je odepisovat z daní
Školku si odepíšete z daní, plánuje ministerstvo práce a sociálních věcí, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Připravuje se novinka, která umožní rodičům odepsat si náklady na mateřskou školu z daní. Platit má pro všechny formy uzákoněné předškolní péče od státních školek po chystané dětské skupiny, uvedl dříve server Týden.cz

Návrh zákona plánuje ministerstvo práce a sociálních věcí.

Jeslí je totiž minimum, veřejné školky jsou přeplněné a soukromé si většina lidí kvůli jejich ceně nemůže dovolit.

"Člověk, který je zaměstnaný a zvolí si některou ze zákonem upravených forem péče o dítě, si bude moci část nákladů na tuto péči daňově uplatnit," slibuje Miloslav Macela, ředitel ministerského odboru rodiny a ochrany práv dětí.

"Ministerstvo práce a sociálních věcí nyní pracuje na jeho paragrafovaném znění. V prosinci by návrh mohl jít do vnějšího připomínkového řízení," naznačil v Týdnu Macela.

Už nyní si mohou lidé odepisovat z daní úroky z úvěru na bydlení, nebo spoření na penzi, či životní pojištění. Školky by tak mohly být pro rodiny další možností jak ušetřit na daních.

Chystají se také alternativy školek

Jasné zákonné ukotvení by měla také získat jedna z alternativ péče o předškolní děti – dětská skupina. Vláda nedávno odsouhlasila věcný záměr zákona z dílny ministerstva práce a sociálních věcí, který má přinést pravidla pro provozovatele i výhody pro rodiče a zaměstnavatele.

O děti by se mohli starat jenom lidé se vzděláním všeobecné sestry, zdravotnického asistenta, ošetřovatele, porodní asistentky, zdravotnického záchranáře, sociálního pracovníka, pracovníka v sociálních službách či učitele mateřské školy. Anebo ti, kdo mají profesní kvalifikace chůvy pro děti do zahájení povinné školní docházky.

Stropem pro jednu dětskou skupinu má být podle věcného záměru zákona 24 dětí. Jedna pečující osoba se může sama starat maximálně o šest dětí. Maximální počet obstarají dva lidé, ovšem jen za předpokladu, že mezi dětmi není žádné mladší dvou let. V opačném případě musí přibrat ještě aspoň jednu pracovní sílu s odpovídající kvalifikací.

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,190 25,310
USD 23,590 23,770
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články