SkyEurope: Případným krachem letecké společnosti bude postiženo zřejmě více než 10 tisíc českých turistů

14. 8. 2009 – 18:11 | Spotřebitelé | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

SkyEurope: Případným krachem letecké společnosti bude postiženo zřejmě více než 10 tisíc českých turistů
Foto: SkyEurope | zdroj: NašePeníze.cz

AKTUALIZOVÁNO - Případný krach letecké společnosti SkyEurope tak postihne odhadem více než 10 tis. českých turistů a naděje na vrácení jejich peněz je velmi malá. Tato letecká společnost je totiž druhým největším dopravcem na pražském ruzyňském letišti ( po ČSA) a každodenně vylétá z České republiky přibližně deset letů této letecké společnosti se stovkami českých turistů. Například jen za včerejšek letělo z Prahy jedenáct letů této letecké společnosti, jelikož právě v současnosti probíhá hlavní turistická sezona. Každé letadlo SkyEurope má v průměru kapacitu kolem 150 míst a mnoho z těchto pasažérů tvoří každodenně právě Češi.


Čechům, kteří by byli v okamžiku krachu v zahraničí, nezbývá bohužel nic jiného, než si za vlastní peníze koupit letenku zpět u jiné letecké společnosti. Češi, kteří mají zakoupené letenky a neodletí, bohužel také nemají žádný zákonný nárok na vrácení svých peněz. Postižení cestující mohou svoji pohledávku přihlásit v rámci insolvenčního řízení, které již nyní probíhá, nebo po vyhlášení případného krachu je možno uplatnit nárok v rámci konkurzního řízení. Jelikož však letecká společnost SkyEurope nemá prakticky žádný majetek a nevlastní ani letadla, tak je naděje na získání peněz zpět velmi malá.

- Aktuálně 1.9.2009: SkyEurope zbankrotovala a zrušila všechny lety

- SkyErope nabírá zpoždění, jak získat náhradu?
- Letecké společnosti nemají pojištění proti úpadku, lidem tak většinou zbydou místo letenek pouze bezcenné papírky
- SkyEurope vyhlásila bankrot

Problémem je především to, že na rozdíl od cestovních kanceláří nejsou letecké společnosti pojištěny proti úpadku. V případě krachu letecké společnosti tak v současnosti zbydou všem zákazníkům v rukou místo letenek pouze bezcenné papírky, což je velký problém.

Evropská unie proto nově nyní navrhuje pro letecké společnosti povinné pojištění proti úpadku, jelikož velké množství krachů leteckých společností je již aktuálním problémem také v rámci celé Evropské unie.

Jen od roku 2000 již v rámci EU zkrachovalo více než 50 leteckých společností a desetitisícům lidí tak zůstaly v rukou místo letenek pouze bezcenné papírky. Důvodem velkého množství krachů je především nástup velkého množství nízkonákladových leteckých přepravců a tím obrovský tlak na ceny letenek.

Proto se v současnosti již připravuje k projednání do Evropského parlamentu  novela  tzv. Směrnice o zájezdech, kde je nyní nově navrženo povinné pojištění leteckých společností proti úpadku. Novela bude podle plánu předložena do Evropského parlamentu již příští rok a platnost se předpokládá pro všechny členské státy EU od roku 2011.

\"Naše Asociace je vybrána za Českou republiku jako připomínkové místo k veškeré legislativě cestovního ruchu v rámci EU a celý proces projednávání proto sledujeme a budeme přinášet průběžně nejaktuálnější podrobné informace o projednávání této zásadní novely.\" Uvedl k problematice Tomio Okamura - viceprezident a mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur - AČCKA.

Slovenská nízkonákladová letecká společnost SkyEurope prozatím pokračuje v činnosti. Rozhodli o tom zaměstnanci firmy, kteří přistoupili na návrh vedení společnosti na zdržení červencových mezd. Uvedl to server iDnes. Pokud by odmítli a dožadovali se včasné výplaty, soudem stanovený správce by provoz aerolinek ukončil.

Vídeňské letiště Flughafen Wien však o půlnoci přestalo odbavovat odlety slovenské nízkonákladové letecké společnosti SkyEurope poté, co firma nezaplatila své dluhy. Oznámilo to letiště.

- Rejstřík firem - SkyEurope Airlines, a.s.

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,200 25,320
USD 23,380 23,560
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články