Skylink a CS link nechali nakoupit klienty karty a satelity, pak zavedly poplatky

21. 1. 2014 – 0:05 | Spotřebitelé | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Skylink a CS link nechali nakoupit klienty karty a satelity, pak zavedly poplatky
Skylink a CS link nechali nakoupit klienty karty a satelity, pak zavedly poplatky, Ilustrační foto:SXC, Text: Redakce | zdroj: NašePeníze.cz

Podvedla mě Skylink a jiné zas CS Link? Jedná se o stejného vlastníka. Tedy téměř možná monopol. Nemám televizi jako hlavní zdroj zábavy a z toho důvodu odmítám jakékoliv placené kanály. Prostě mi to nedává smysl. Proto jsem se při stavbě domku rozhodl pro satelitní příjem bez placených kanálů. Výborný poměr investice a počtu kanálů říkal jsem si. Omyl. Firma nalákala podobně jako mě 1,5 milionu klientů na příjem televize zdarma a pak zavedla poplatek! Je to sice rok stará kauza, ale proč vše nechat zase jen zamést pod koberec, nebo nechat takzvaně  vyšumět.

Lucemburská společnost M7 Group S.A. v České republice provozuje dvě služby satelitního televizního vysílání Skylink a CS Link. V rámci svých služeb nabízela společnost balíčky GRATIS a FREE, a to jako bezplatné, respektive nezpoplatněné programy. Spotřebitelé si nakoupili karty (cca v hodnotě 2.000 Kč), aby mohli využívat služeb uvedených bezplatných balíčků. Od 1. 9. 2012 však došlo k jednostrannému zavedení servisního poplatku měsíčně ve výši 29 Kč. Tím si společnost, která nalákala 1,5 milionů spotřebitelů na služby zdarma, zajistila roční příjem více než 500 milionů, neboť spoléhá na to, že kvůli 29 Kč se nikdo nebude hádat. Myslíme, že se v Lucemburku pořádně spletli a ve své zemi by si to stejné nedovolili.

Aktuálně:

Jménem prvních poškozených jsme již kontaktovali advokátku Mgr. Evu Frnochovou, aby je oslovila s nabídkou svých právních služeb. Záměrně jsme oslovili pouze lidi z Prahy a Středočeského kraje, neboť v této fázi je možné, že bude třeba osobní setkání s advokátkou, a bylo by velmi neefektivní, aby na schůzky museli jezdit poškození i ze vzdálenějších koutů republiky. Advokátka Mgr. Eva Frnochová v této době kauzu studuje a v brzké době začne s konkrétními kroky. Poznatky z těchto pilotních žalob pak poslouží jako základ pro hlavní hromadný postup.

Proti komu:

M7 Group S.A., se sídlem Rue Albert Borschette 2, L-1246 Luxembourg; R.C.S. Luxembourg: B 148073, povolení k podnikání č. 00143760/1

Právní základ:

!!!Případ byl urychleně založen na základě velkého množství opakujících se podnětů – případ je stále právně analyzován a právní základ bude tedy upřesňován!!!

Skylink a CS Link nabízeli a propagovali své služby v balíčcích GRATIS a FREE, daným názvům odpovídalo i popis bezplatného užívání (uživatelé si museli jen zakoupit příslušné zařízení a kartu v hodnotě cca 2.500 Kč). Zavedením servisního poplatku 29 Kč měsíčně byl slib společnosti porušen. Pokud by lidé přestali službu používat, zahodili by tisícovou investici do technického zařízení k užívání služeb SKYLINK a CS Link.

Proti postupu společnosti M7 Group S.A. (dříve M77 Group S.A.) se rychle začali spotřebitelé bouřit a obracet se na příslušné orgány. Asi nejvýznamnější je řízení u Českého telekomunikačního úřadu, které vyústilo v pokuty v souhrnné výši 15 milionů Kč. Pokuta 10 milionů Kč byla za spáchání správního deliktu ve smyslu ustanovení §118 odst. 14 písm. u)  zákona o elektronických komunikacích, jehož se podnikatel dopouští tím, že nesplní informační povinnosti stanovené § 63 odst. 6 tohoto zákona. Ještě podstatnější však je, že společnost dostala také pokutu 5 milionů Kč za spáchání správního deliktu ve smyslu ustanovení § 24 odst. 1 písm. a)  zákona č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele, jehož se podnikatel dopouští tím, že používá klamavé obchodní praktiky, a to právě z důvodu inzerování služeb zdarma, přičemž pak zavedli servisní poplatek.

Rozhodnutí Českého telekomunikačního úřadu není pravomocné, neboť společnost využila opravného prostředku a i pak vše může skončit u správního soudu. Nicméně i rozhodnutí správního orgánů jasně napovídá, že ze strany společnosti došlo objektivně ke klamání spotřebitelů a porušení zákona.

Je tedy patrné, že čeští spotřebitelé se oprávněně cítili oklamáni a podvedeni a jejich právo na zastavení účtování poplatků, stejně jako právo na vrácení poplatků, se jeví spravedlivé. Nicméně rozhodnout může jen soud.

Společnost spoléhá na to, že k soudu spotřebitelé pro pár stovek nepůjdou. Ale o pár stovek nejde, jde o princip. Jelikož se na nás obracelo velké množství nespokojených klientů Skylink a CS Link, rozhodli jsme dát šanci odhodlaným spotřebitelům do kauzy pustit. Jelikož promlčení zatím nehrozí, pokusíme se s prvními pěti či deseti spotřebiteli jít k soudu. Hromadný postup by pak následoval. Registrovat se můžete již teď.

Jakmile padne pravomocné rozhodnutí o platné pokutě udělené Českým telekomunikačním úřadem, bude naše postavení ještě silnější.

Může se zdát, že 29 Kč měsíčně je nic a nemá cenu bojovat. Avšak když společnost takto obere 1,5 milionu klientů, má roční příjem více jak 500 milionů. Spoléhá totiž na to, že se spotřebitelé nebudou bránit, protože jde o malou částku. To je dle našeho názoru otřesný podnikatelský plán, proti kterému je třeba se postavit. 15 milionů pokuta je při takovém protiprávním zisku nic. Společnost může zastavit až tlak spotřebitelů a hromadný postup.O těch pár stovek nejde...

Z médií:

Česká televize: Provozovatel Skylinku a CS Linku dostal 15milionovou pokutu

„Maximální výše pokuty byla udělena z několika důvodů. "Hlavní důvod je ten, že se toto závadové jednání dotklo velkého množství lidí. Jde zhruba o 1,5 milionu účastníků. Druhý důvod je pak ten, že jsme přesvědčeni o tom, že tím společnost získala značný majetkový prospěch," konstatoval Ševčík, ředitel sekce státní kontroly, ČTÚ.“

EuroZpráv.cz: PODVOD! Skylink a CS Link lžou zákazníkům

„Podle spotřebitelského časopisu dTest Skylink a CS Link klamou spotřebitele, inzerují totiž satelitní digitální televizi bez poplatků. Časopis o tom informoval ve čtvrtek.“

Chcete se přidat k hromadné žalobě proti uvedeným? Můžete trak učinit zde: Přidat se k této žalobě

Kurzy

Kurzovní lístek: 23.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,670 23,850
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články