Slováci si už nebudou utahovat opasky

26. 6. 2011 – 17:32 | Zahraniční | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Slováci si už nebudou utahovat opasky
Šetřit se podle Radičové začalo především ve státní a veřejné správě, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Slovenská premiérka Iveta Radičová v neděli v diskusním televizním pořadu bilancovala první rok své vlády. Radičová řekla, že patří k zastáncům nezvyšování daní a Slováci si tak už opasky utahovat nebudou, informuje agentura SITA.

Premiérka v pořadu Slovenské televize Za pět minut dvanáct připomněla, že vláda převzala republiku s velkým deficitem ve veřejných financích a s velkými dluhy v každém rezortu. Problémem je také čerpání financí z bruselských eurofondů.

Šetřit se podle Radičové začalo především ve státní a veřejné správě. Výdaje státu se snížily meziročně o sedm procent. Podle premiérky se podařilo nastartovat ekonomický růst a zvyšování zaměstnanosti. "Utahovat opasky se s jistotou už nebudou," uvedla Radičová.

Šéfka vlády zároveň přiznala, že Slovensko má problémy s daňovými úniky. Zvýšení daní by ale ohrozilo růst zaměstnanosti i zvyšování reálných mezd.

Radičová se do čela vlády postavila loni v červenci. "Dali jsme slib, že uděláme pořádek ve veřejných financích, že nastavíme zadlužování, že nastartujeme zaměstnanost a zastavíme nárůst nezaměstnanosti," dodala premiérka s tím, že ji protesty občanů mrzí.

-Ivan Orel | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 23.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,140 25,260
USD 23,500 23,680
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články