Slovenská ekonomika roste, česká spíše padá

17. 5. 2012 – 13:11 | Zahraniční | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Slovenská ekonomika roste, česká spíše padá
Tahounem ekonomiky ČR je export, který se snaží dostat do pozitivních čísel., Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Slovenská ekonomika podle předběžných údajů v prvním čtvrtletí letošního roku vzrostla po sezonním očištění meziročně o 3,2 procenta a mezikvartálně o 0,8 procenta.

V běžných cenách slovenské hospodářství v prvním čtvrtletí vytvořilo HDP v objemu 16,559 miliardy eur, což představuje nárůst o 4,5 procenta oproti stejnému období předchozího roku.

Celková zaměstnanost v prvních třech měsících roku dosáhla 2212,2 tisíc osob a meziročně vzrostla o 0,6 procenta. Po očištění a sezonní vlivy se celková zaměstnanost zvýšila meziročně o 0,7 procenta a proti předchozím třem měsícům o 0,2 procenta.

Odhad bude upřesněn na základě dalších dostupných statistických a administrativních dat a doplněn o struktury jednotlivých ukazatelů 6. června.

Česká ekonomika je na tom hůře

Hrubý domácí produkt podle předběžných údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ) klesl meziročně i mezičtvrtletně shodně o jedno procento. Hospodářská komora České republiky (HK ČR) však ve čtvrtek upozornila na to, že toto číslo je předběžné a může se určitým způsobem ještě změnit.

"Tahounem ekonomiky ČR je export, který se snaží dostat do pozitivních čísel. Bohužel si musíme objektivně říci, že všechna ostatní čísla včetně stavebnictví, spotřeby atd. mají záporné hodnoty. Přes to všechno jsou klíčové ukazatele, a to včetně HDP ČR, v pozitivním, kladném pásmu. Na zmiňované minusové procento se bohužel dostáváme v případě, že dojde k očištění o inflaci," uvedl prezident HK ČR Petr Kužel.

Hospodářská komora České republiky podle něj nesdílí názory některých ekonomů, kteří o České republice tvrdí, že se dostává do tvrdého ekonomického propadu. "Domnívám se, že Česká republika stagnuje tak, jak to bylo predikováno před mnoha měsíci a ve stagnaci ještě rok bohužel vydrží," míní Kužel.

Kurzy

Kurzovní lístek: 18.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,570 23,750
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články