Slovensko bude po volbách dál šetřit a zvyšovat daně

19. 3. 2012 – 8:09 | Zahraniční | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Slovensko bude po volbách dál šetřit a zvyšovat daně
Ministerstvo financí i slovenská centrální banka očekávají, že ekonomika země letos poroste o 2,3 procenta, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Slovensko sníží svůj rozpočtový schodek pod hranici požadovanou Evropskou unií už v příštím roce. Podle agentury Reuters to v neděli slíbil vůdce levicového Směru Robert Fico, který je pověřen sestavením nové vlády.

Bývalý premiér Fico řekl, že jeho vláda, kterou sestaví do 4. dubna, v rámci balíčku úsporných opatření zaměřených na zlepšení fiskálního zdraví země zvýší od ledna příštího roku daně pro bohaté a podniky.

Fico drtivým úspěchem ve volbách 10. března, kdy jeho strana získala ve slovenském parlamentu nadpoloviční většinu, převálcoval středopravicovou reformní vládu Ivety Radičové, která padla loni v říjnu.

"Respektujeme závazek mít schodek pod třemi procenty hrubého domácího produktu do konce roku 2013," prohlásil Fico v televizní debatě.

Slovenská schopnost plnit fiskální závazky má zásadní význam pro důvěru investorů poté, co agentura Standard and Poor´s letos v lednu snížila zemi rating z "A" na "A2" hlavně kvůli dopadům dluhové krize eurozóny.

Vůdce levicové strany Směr zopakoval, že jeho kabinet opírající se o 83 poslanců ve 150členném parlamentu, zvýší daně pro bohaté Slováky a společnosti se zdanitelnými příjmy nad 30 milionů eur a banky už od ledna příštího roku.

"Nemá smysl zvyšovat daně už letos. V případě, že budeme mít náznaky, že by letošní schodek přesáhl schválený 4,6procentní strop (HDP), tak bychom více omezili výdaje," dodal Fico.

Odstupující ministr financí Ivan Mikloš ve čtvrtek řekl, že na exportu silně závislá ekonomika by měla letos posilovat rychleji, než se očekávalo, což by mělo pomoci snížit rozpočtový schodek až na 4,4 procenta HDP.

Ministerstvo financí i slovenská centrální banka očekávají, že ekonomika země letos poroste o 2,3 procenta. To je nejrychleji v celé eurozóně a Slovensko za to vděčí skutečnosti, že se vývoz odrazil ode dna.

-Filip Sušanka | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,310
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články