Slovensko získá 49 pct podíl v přepravci ropy Transpetrol

27. 3. 2009 – 7:21 | Zahraniční | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Slovensko získá 49 pct podíl v přepravci ropy Transpetrol
Placeholder | zdroj: tisková zpráva

Pravděpodobně hrozba energetické krize která nedávno strašila na Slovensku, ale i v České republice donutila Slovenský stát odkoupit zpět menšinový podíl v hlavním přepravci ropy Transpetrol. Slovensko tak se svými 51 procenty bude po dokončení odkupu ovládat celý Transpetrol.








- ČR nemá smlouvu na ropu z Ruska
- Jaké energii má patřit budoucnost?

Smlouvu o odkoupení menšinového podílu za 240 milionů amerických dolarů (4,8 miliardy Kč) dnes v Londýně podepsal ministr hospodářství Ľubomír Jahnátek s vedením společnosti Yukos International UK. Informovalo o tom ministerstvo hospodářství a společnost Yukos.

Kupní cena je vyšší než suma, za kterou získala akcie v roce 2002 dnes již zkrachovalá ruská společnost Jukos. Transakci ještě musí schválit slovenský antimonopolní úřad (PMÚ). Stát se poté stane jediným akcionářem Transpetrolu.

Transpetrol přepravuje na Slovensko ruskou ropu prostřednictvím ropovodu Družba. Část z této ropy směřuje dále do Česka.

\"Dnes jsme dotáhli všechny potřebné detaily ohledně zpětného převodu akcií Transpetrolu na Slovenskou republiku,\" řekl novinářům Jahnátek po setkání s prezidentem Ivanem Gašparovičem. Vláda podle státního tajemníka ministerstva financí Petra Kažimíra kupní cenu uhradí ze státních finančních aktiv.

Slovenská vláda se o zpětnou koupi akcií snažila již delší čas. Získání podílu v minulosti bránily spory mezi ruskou administrativou a vedením Yukos Finance. \"Už v roce 2005 jsme začali diskutovat se slovenskou vládou o těchto akcích a diskuze trvaly téměř čtyři roky,\" řekl novinářům ředitel společnosti Yukos International UK Bruce Misamore. O podíl v přepravci ropy měly podle něj zájem i jiné společnosti, jejich jména však neupřesnil. Podle Misamoreho by celá transakce mohla skončit do čtyř týdnů.

Kurzy

Kurzovní lístek: 20.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,250
USD 23,520 23,620
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články