Slovinsko od 1.července zavádí tři nové dálniční známky

22. 6. 2009 – 16:19 | Naše peníze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Slovinsko od 1.července zavádí tři nové dálniční známky
Foto:ŘSD | zdroj: NašePeníze.cz

Slovinsko dnes oficiálně zveřejnilo, že od 1.července zavádí tři zcela nové dálniční známky. Tato změna se dotkne statisíců českých řidičů směřujících na dovolenou do Chorvatska. Nově tedy budou od 1.července ve Slovinsku platit tři tipy dálníčních známek : týdenní ( 15 EUR), měsíční ( 30 EUR) a roční (95 EUR).


Od 1.července zavede Slovinsko konečně týdenní dálniční známky za 15 EUR a uleví se tak statisícům českých řidičů směřujících na dovolenou do Chorvatska. Dosud bylo totiž nuceno statisíce českých řidičů při cestě do Chorvatska zakoupit při cestě přes Slovinsko minimálně půlroční dálniční známku za 35 EUR, ta je však nyní nově zrušena !

- Autem na dovolenou: Jaké pokuty hrozí v zahraničí?
- Chorvatsko: autovlak na Jadran, jízdenky je možné rezervovat už teď
- Chorvatsko: Ceny potravin 2009 - Dovézt můžete až 10 kg vlastního jídla

Drtivá většina českých turistů přitom jezdilo do Slovinska pouze za účelem průjezdu do Chorvatska, tedy maximálně na několik málo dní.

Úplnou novinkou je zavedení měsíční dálniční známky za 30 EUR a zvýšení ceny roční dálniční známky na 95 EUR.
Dosud platná půlroční dálniční známka za 35 EUR je nově zrušena !

Stejně neušetříme...

Hodně českých turistů však zřejmě stejně příliš neušetří, jelikož pakliže pojedou do Chorvatska na 10 či 14 dní, stejně musí zaplatit dohromady 30 EUR ( 15 + 15), úspora oproti původní půlroční známce, která stála 35 EUE, je tak minimální.

Slovinci zavedli povinné dálniční známky s minimálně půlroční platností vloni v červenci a tento problém kritizovala také Evropské unie, proto bylo Slovinsko přinuceno zavést také dálniční známky s kratší platností za menší poplatek, jelikož většina turistů Slovinskem pouze projíždí do Chorvatska. \"Evropská unie dokonce kvůli sporu pozastavila Slovinsku dotace na výstavbu nových dálnic. Slovinsko následně uznalo, že si země nemůže dovolit o tyto desítky milionů eur přijít. Navíc jí v době finanční krize hrozí i výpadky příjmů z dosavadních dálničních známek, protože čím dál více turistů už vymýšlí způsoby, jak zpoplatněné slovinské dálnice objet.\" Uvedl ke zprávě Tomio Okamura, mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur - AČCKA.

Okamura také upozorňuje řidiče: \"Rozhodně se však nevyplatí používat slovinskou dálnici bez dálniční známky, jelikož používání dálnic a rychlostních silnic bez platné a správně umístěné dálniční známky na vozidle se považuje za porušení zákona a může být pokutováno částkou ve výši od 300 do 800 EUR.\"

Ve Slovinsku musí být osobní automobily a motocykly vybaveny dálničními známkami při používání dálnic a rychlostních silnic i dálničních objezdů. Motorista musí zakoupit příslušnou vinětu ještě před vstupem na slovinskou dálniční síť. Dálniční známky lze zakoupit např. na čerpacích stanicích a to již také na rakouské straně u slovinských hranic.



Kurzy

Kurzovní lístek: 26.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,150 25,270
USD 23,430 23,610
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články