Služby v nižší daňové sazbě nebudou, stát nemá peníze

11. 11. 2009 – 14:54 | Naše peníze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Služby v nižší daňové sazbě nebudou, stát nemá peníze
Foto: SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Poslanci odmítli trvalý přesun některých služeb do nižší sazby daně z přidané hodnoty. Stát na to prý nyní nemá peníze. Podnikatelé krok sněmovny kritizují.


Sněmovna minulý týden zamítla vládní návrh, aby například opraváři jízdních kol, oděvů, kadeřníci i poskytovatelé stravovacích služeb mohli od příštího roku nabízet své služby v nižší sazbě DPH. Přesun se měl vztahovat na služby s vysokým podílem lidské práce. Podnikatelé krok sněmovny kritizují.

„To, že poslanci hlasovali proti opatření na pomoc drobným podnikatelům, je velmi smutné a nepochopitelné,\" uvedl mluvčí Unie malých a středních podniků Petr Víšek. Také Asociace hotelů a restaurací ČR vládou navrhovanou změnu vítala. Její generální sekretář Václav Stárek již dříve řekl, že podle výpočtu asociace by přesun do nižší sazby jen v restauracích a cestovním ruchu pomohl zachránit 9000 pracovních míst. Připustil však také, že snížení daně nepovede k přílišnému zlevnění, očekával pokles cen do dvou procent.

Čtěte také:

- Za světovou krizi mohou také daně
- Cena piva od příštího roku vzroste díky vyšší spotřební dani
- Fincentrum: Navzdory ekonomické recesi mají lidé zájem o služby finančních poradců
- Vláda schválila snížení sazby DPH na některé služby


Na rozhazování není čas

Podle některých poslanců by zákon připravil státní rozpočet o několik miliard korun, ale již neřeší, kde jinde má stát tyto peníze získat. Na to poukazoval hlavně stínový ministr financí ČSSD Bohuslav Sobotka. V tom se s ním shodl i poslanec ODS Michal Doktor. „Tento návrh je nepochybně pokusem o krátkodobou výhodu některých, ale jednoznačně bude nevýhodou všech v čase, až se ty sazby začnou přibližovat k sobě,\" řekl Doktor.

Ministr financí Eduard Janota při předchozím projednávání zákona ve sněmovně odhadl výpadek příjmů státního rozpočtu na čtyři až pět miliard korun. Ujistil však, že návrh rozpočtu na příští rok s tím počítá. Snížená sazba daně činí v současné době devět procent, od příštího se má ale v důsledku vládního balíčku zvýšit na deset procent. Současná základní sazba DPH se příští rok zvýší o procentní bod na 20 procent.

„Mohu za ministerstvo potvrdit, že návrh rozpočtu na rok 2010 počítal s tím, že tato novela bude schválena. Je nám líto, že se tak nestalo. Výsledkem bude o něco lepší příjmová stránka rozpočtu,\" řekl ČTK mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob.

Návrh počítal i s tím, že opravy a modernizace staveb pro bydlení budou natrvalo ve snížené sazbě. Dosud platná výjimka, která to umožňovala, má skončit k poslednímu dni příštího roku. Zpravodaj k zákonu Miroslav Svoboda toto opatření přirovnal ke šrotovnému v oblasti bydlení, jemuž by mohlo pomoci v boji s dopady krize.

Analytik Patria Finance David Marek považuje neschválení snížení DPH u vybraných služeb za logické. „Za návrhem byla motivace ulevit firmám a podnikatelům, nicméně nyní je úkolem číslo jedna snížit rozpočtový schodek, a proto se naopak daně budou zvyšovat. Zároveň platí, že čím méně selektivní bude daňový systém, tím bude efektivnější,\" řekl.


Více na Profit.cz

Kurzy

Kurzovní lístek: 20.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články