Snížená spotřební daň u nafty na Slovensku více peněz státu nepřinesla

22. 2. 2011 – 17:26 | Ceny PHM | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Snížená spotřební daň u nafty na Slovensku více peněz státu nepřinesla
Nepotvrdily se tak názory, že snížení sazby daně zvýší spotřebu natolik, že příjmy státního rozpočtu budou stejné, dokonce vyšší, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Od února 2010 došlo na Slovensku ke snížení sazby spotřební daně na naftu o 23,5%. Cílem opatření byla snaha omezit tankování v okolních státech, především kamionové dopravy.

Zároveň bylo opatření vnímáno jako kompenzace nákladů pro autodopravců v důsledku zavedení mýtného na dálnice a silnice I. třídy.

Podobné opatření rozděluje i v Česku ekonomy i politiky na dva tábory. Ministr financí Kalousek už dříve řekl, že snížení spotřební daně na naftu je příliš rizikové opatření. Podle Věcí věřejných, by v Česku spotřební daň u nafty mohla klesnout až o 2,50 na litr .

Podle odhadů sdružení silničních dopravců Česmad Bohemia přišla ČR kvůli vysoké ceně nafty až o osm miliard korun.

Spotřeba nafty v důsledku snížení sazby daně na Slovensku vzrostla v roce 2010 o 14,5%, což však nestačilo na kompenzaci výpadku daňových výnosů z titulu nižší sazby.

Příjem státního rozpočtu byl v důsledku opatření nižší o 73 mil.. EUR oproti scénáři se zachováním původní sazby daně.

Nepotvrdili se tak názory, že snížení sazby daně zvýší spotřebu natolik, že příjmy státního rozpočtu budou stejné, dokonce vyšší. Nárůst spotřeby kompenzoval jen 50% výpadku příjmů z titulu snížení sazby daně.

Zpráva v původním znění na NašePeniaze.sk

Kurzy

Kurzovní lístek: 23.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,200 25,320
USD 23,590 23,770
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články