Sociální dávky čeká revoluce. Budou jen tři, místo dvaceti

17. 8. 2010 – 9:47 | Naše peníze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Sociální dávky čeká revoluce. Budou jen tři, místo dvaceti
Současný systém dávek je velmi roztříštěný a administrativně náročný, potvrzuje úřad ombudsmana, Foto: NašePeníze.cz | zdroj: NašePeníze.cz

Tři dávky vyplácené místo současných více než dvaceti. Tak ambiciózní je polán ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka (TOP 09) na zásadní proměnu sociální sítě, kterou plánuje spustit v roce 2012.

V úterním vydání o tom informují Hospodářské noviny (HN).

"Chceme postavit úplně nový systém sociálních dávek," potvrdil HN Drábek. Nově by podle něj měly existovat jen tři: jedna pro sociálně slabé, druhá při ztrátě zaměstnání a třetí pro zdravotně postižené. "V tuto chvíli si myslím, že se to k 1. lednu 2012 dá stihnout," říká ministr. Nyní stát na sociálních dávkách každoročně rozdělí asi 65 miliard korun. 60 miliard jde na invalidní důchody a další miliardy na podporu v nezaměstnanosti.

<%Anketa37%>

Omezení dávek se neplánuje

Přesné dopady změn ještě ministerstvo propočítává. Ušetřit chce podle Drábka hlavně na administrativě. "Teď nedokážu říct, jak budou úspory vysoké. Samozřejmě budeme muset započítat i náklady na úpravu systému, přesuny lidí a změny softwaru," uvedl Drábek. "Omezit prostředky, které se na dávky vyplácejí, není moje ambice," řekl HN. Přesto se dá očekávat, že kromě zprůhlednění dávek se zpřísní i jejich vyplácení.

Nově by se dávky měly vyplácet na jednom místě. "Nejpřirozenější by byly úřady práce, ale bude záležet na tom, jak se budou dál vyvíjet jejich agendy," řekl Drábek. Že je dnes dávek moc a nefungují vždy tak, jak mají, a lidé se v nich nevyznají, potvrzují i odborníci. Jasným příkladem je dávka na bydlení. Existují totiž hned dvě: doplatek na bydlení a příspěvek na bydlení. Pro každou jsou ale jiné podmínky a každou vyřizuje jiný úřad. "Ano, zbytečně jsou dvě dávky, dělá to obrovské komplikace. Vzniklo to nedopatřením při schvalování zákonů," řekla HN zástupkyně veřejného ochránce práv Jitka Seitlová.

"Současný systém dávek je velmi roztříštěný a administrativně náročný," potvrzuje úřad ombudsmana. "Řada lidí se vůbec nedozví, že má na dávky nárok. A lidé z jednoho úřadu často nevědí, co vydává jiný úřad. Zjednodušení by proto přivítali všichni. Snížit počet všech dávek jen na tři ale lidé z oboru nepovažují za příliš reálné. "Když se to podaří na polovičku, bude to úspěch," domnívá se Seitlová.

-Petr Barták, Mediafax

Kam dál?

- Sociální dávky mají být jen za řádnou školní docházku dětí

- Jak klesnou sociální dávky a jaké budou podmínky pro nezaměstnané?

- Sociální dávky stojí Čechy hodně peněz. Schodek státního rozpočtu se díky nim nedaří držet na uzdě

- Většina lidí je přesvědčena, že dávky nezaměstnaným mají být co nejmenší

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články