Sociální demokracie ohrožuje životy pacientů, říká ODS

18. 3. 2010 – 15:47 | Zdravotnictví | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Sociální demokracie ohrožuje životy pacientů, říká ODS
Placeholder | zdroj: tisková zpráva

ODS na čtvrteční tiskové konferenci kritizovala spravování krajských zdravotnických záchranných služeb (ZZS) v rukou ČSSD. Občanští demokraté tvrdí, že dochází k personálním čistkám, snižují se finanční prostředky a investice na záchranné služby a levice navíc zabránila přijetí zákona o ZZS.

"Již druhým rokem je ČSSD vládní stranou ve 13 krajích. Nese proto zodpovědnost za stav a kvalitu zdravotnických služeb, jak krajských nemocnic, tak záchranných služeb," uvedl Marek Šnajdr, první náměstek ministryně zdravotnictví.

ČSSD podle něj snižuje objem finančních prostředků pro záchranky v řádu desítek milionů, což ohrožuje jejich samotnou činnost. "Ve Středočeském kraji byly dotace na záchranné služby sníženy o 43 milionů korun," uvedl Šnajdr.

Sociální demokraté v čele krajů navíc podle ODS rezignovali na plán zvýšení dostupnosti a výstavbu nových výjezdových stanovišť. Tyto plány byly zrušeny bez náhrady.

"V rámci personálních čistek nepohodlných lidí bylo odvoláno pět ředitelů v krajích, kteří se odmítli podílet na zhoršení dostupnosti záchranné služby," řekl dále Šnajdr.

Bývalý hejtman Středočeského kraje Petr Bendl (ODS) upozornil, že během vlády občanských demokratů se v jeho kraji podařilo obnovovat vozový park tak, že průměrný věk vozidel klesl z původních 12,5 roku na čtyři roky. Podle Bendla zmizelo při hospodaření ČSSD za rok 100 milionů korun, aniž by se cokoliv koupilo.

Zákon o záchranných zdravotnických službách požadoval vybudování 44 nových stanovišť, finanční stabilizaci ZZS, a zajištění sociálních jistot záchranářům. Ačkoliv šlo podle ODS o apolitický zákon, vypracovaný odborníky, nebyl kvůli hlasům levice ve sněmovně přijat, kritizují občanští demokraté.

 

<%Anketa40%>

 

Na závěr vystoupil předseda poslaneckého klubu ODS, Petr Tluchoř. Čtvrteční průběh jednání mimořádné schůze, kterou svolala ČSSD, označil za předvolební populismus. "ČSSD zneužívá sněmovnu k předvolebnímu boji. Témata schůze nejsou ani nová, ani senzační. Například údajná privatizace lázní Toušeň se rozhodla už za Špidlovy vlády," upozornil Tluchoř.

Na nehospodárnost sociálních demokratů ve zdravotnictví má oranžová sanitka typu Škoda 1203, s nápisem: "David Rath, Nemyslíš, zaplatíš mnohem víc.", kterou nechali před vchod sněmovny zaparkovat právě občanští demokraté.

(Mediafax)

Kam dál?

- Zdravotnictví se blíží bodu, kdy nezvládne financovat dostupnou péči

- Zdravotnictví: Nový rozhodčí soud umožní pacientům domoci se svých práv

- Zdravotní pojišťovna má být jen jedna tvrdí ČSSD

- ČSSD: Nalákali jsme vás, ale poplatkům ve zdravotnictví se nevyhnete

Kurzy

Kurzovní lístek: 25.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,520 23,700
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články