Sociální pojištění za studenty přestane hradit stát od nového roku

4. 12. 2009 – 12:38 | Naše peníze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Sociální pojištění za studenty přestane hradit stát od nového roku
Foto: SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Studentům stát přestane uznávat účast na důchodovém pojištění, doba studia totiž nebude od 1. ledna příštího roku náhradní dobou pojištění, která se dnes počítá pro nárok na důchod, ačkoli studenti neodvádějí žádné pojistné.


Novela zákona o důchodovém pojištění zavádí celou řadu nepopulárních, nicméně potřebných změn. Například zvyšuje důchodový věk až na 65 let a potřebnou dobu pojištění až na 35 let (více v článku Získat nárok na starobní důchod bude těžší). Vůbec 1. leden 2010 bude v důchodové oblasti malým přelomovým bodem, protože se mění i zákonná úprava invalidních důchodů, částečný a plný invalidní důchod skončí a začne fungovat systém třístupňové invalidity (více v článku Invalidní důchod bude od příštího roku s jinými podmínkami).

-
Bankovní účty pro studenty nemusí být levnější než klasické
- Musí absolventi středních a vysokých škol během prázdnin platit sociální pojištění?

Studenty důchodové záležitosti příliš nezajímají, maximálně si uzavřou penzijní připojištění a to jim stačí. Ale od 1. ledna příštího roku začne platit jedna velmi důležitá novinka. Totiž že doba studia přestane platit jako náhradní doba pojištění, tedy že se doba studia už nebude započítávat do doby pojištění pro vznik nároku na starobní důchod.

Jak tomu bylo dříve

Před rokem 1996 byla doba studia po skončení povinné školní docházky do dosažení 18 let věku dobou pojištění (započítávala se v plné výši a rovněž měla vliv na výši důchodu) a dalších nejvýše šest let studia náhradní dobou pojištění (započítávala se v poměrné výši 80 % jen pro vznik nároku). Po roce 1995 se započítávalo pouze těch nejvýše šest let po dosažení věku 18 let, opět jako náhradní doba pojištění. Studenti, kteří studovali například magisterské studium o rok déle, tedy šest let, si přišli na zhruba pět let pojištění, kdy za ně platil pojistné stát. Pokud to porovnáme s dobou pojištění 25 let, která je povinná při odchodu do důchodu před rokem 2010, tak tato doba studia let je vlastně pětina potřebné doby pojištění.

Čerství absolventi ale nemusí panikarřit, náhradní doby pojištění získané před rokem 2010, se budou hodnotit podle dosavadních pravidel. Studenti, kteří začali studovat před rokem 2010 a skončí po něm, tak budou hodnocení podle dvou systémů.

Studenti v roce 2010 a později se ale musí rozhodnout – buď se spolehnou, že těch 35 let získají po absolvování studia, nebo začnou přemýšlet o své budoucnosti s tím, že se dobrovolně přihlásí k účasti na důchodovém pojištění. Studium po roce 2009 bude tzv. kvalifikovaným důvodem k této účasti, tedy nepočítá se do celkového omezení maximálně 10 let dobrovolné účasti.



Více na Profit.cz

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,260 25,380
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články