SOS: Pozor na letní slevy v obchodech

14. 7. 2008 – 2:22 | Naše peníze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

SOS: Pozor na letní slevy v obchodech
Placeholder | zdroj: tisková zpráva

V obchodech už propukly letní slevy s plnou silou a netýkají se jen oblečení či sportovního vybavení. První spotřebitelé se ozývají s připomínkami, že ne všude jsou slevy transparentní. Objevují se také stížnosti na kvalitu prodávaného zboží.

Češi nakupují rádi a času tráveného v obchodech si váží

 

Slevy se netýkají jen kamenných obchodů, ale i internetových obchodníků, i u nich dochází k porušování zákona o ochraně spotřebitele. SOS – Sdružení obrany spotřebitelů ve svém dřívějším miniprůzkumu zjistilo, že řada internetových obchodníků láká spotřebitele na slovo „sleva“, protože dobře vědí, že člověku, který hledá levnější nákup, vyhledávač nabídne i adresu jeho obchodu.

„U těchto neseriozních obchodníků nenajde spotřebitel původní cenu, ale objevují se pojmy jako „cena obvyklá“, nebo „obvykle se prodává za…“.

Často se také zákazníci mohou setkat např. s 15% slevou z určité částky. Dopočítat si ji ovšem už musí sami s kalkulačkou,“ upozorňuje mluvčí SOS Ivana Picková.

V některých obchodech, které nabízejí značkové zboží, se navíc zákazníci mohou setkat s výrobky, které evidentně nejsou originálem, ale padělky – jsou ovšem nabízené se „superslevou“, například značkové hodinky za několik stokorun. Byť internetoví obchodníci nedělají klasické velké letní či vánoční slevy, porušování zákona o ochraně spotřebitele se dopouštějí také, upozorňuje SOS.

V naprosté většině běžných, kamenných obchodů v uplynulém týdnu propukly letní výprodeje. Spotřebitelé jsou při nich lákáni velkými ciframi, které oznamují, jak levně je momentálně možné v daném obchodě nakoupit. Lidé by si měli uvědomit, že hlavním cílem těchto obchodnických – a naprosto legálních – triků je nalákat zákazníka do prodejny. V ní už většina z nich něco koupí. Ale ne vždy je nabízené zboží ať v letních slevách nebo v běžných slevových akcích kvalitní, mnohdy se objevují výrobky, jejichž kvalita je pochybná. „Objevují se stále častěji například stížnosti na kovové šperky, hodinky apod., takže na špatnou kvalitu je třeba si dávat pozor nejen při nákupu letního ošacení či sportovního vybavení,“ připomíná mluvčí SOS.

Kurzy

Kurzovní lístek: 20.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,250
USD 23,520 23,620
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články