Soudní řízení se má zrychlit, politické strany to mají v programech

28. 3. 2010 – 9:51 | Naše peníze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Soudní řízení se má zrychlit, politické strany to mají v programech
Politici chtějí zrychlit soudní řízení, Foto: SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Sociální demokraté a ODS ve svých programech voličům nabízejí elektronizaci justice a zjednodušení procesních předpisů pro soudce. Obecně by většina stran ráda navrátila důvěru veřejnosti v justici.

Občanští demokraté chtějí pokračovat v projektu e-justice, který zahájil v rámci reformy justice bývalý ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil. Dokončit by se měla také změna organizace práce na soudech, tedy vytvoření minitýmů, kdy by měli administrativu na starosti asistenti soudců nebo vyšší soudní úředníci.

ČSSD souhlasí s elektronizací, důležité je však i technické zabezpečení soudů. Strana by ráda zavedla lhůty pro rozhodování soudců v určitých druzích řízení a zjednodušení předpisů, aby soudní řízení končila druhým stupněm.

TOP 09 plánuje zavést povinnost soudů zveřejňovat v anonymizované podobě veškerá svá rozhodnutí na internetu. Strana tvrdí, že k urychlení řízení by pomohly také statistiky úspěšnosti rozhodnutí jednotlivých soudců u odvolacích senátů.

KDU-ČSL vidí řešení v odstranění zbytečných formalit při soudních jednáních. Účastníci řízení musí totiž často dokazovat i všeobecně známé věci.

Zrychlit a zjednodušit soudní řízení chtějí i komunisté, svůj plán ale podrobněji nerozvedli.

(parlamentni listy)

 

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články