Španělsko chce téměř 5 miliard za obvinění z šíření smrtící nákazy

2. 6. 2011 – 10:18 | Zahraniční | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Španělsko chce téměř 5 miliard za obvinění z šíření smrtící nákazy
Nákaza, která v Evropě zabila už 17 lidí, vyvolala strach. Španělská zelenina se přestala prodávat, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Španělská vláda bude požadovat odškodné za obvinění, že zdrojem smrtící střevní nákazy jsou španělské okurky. Informuje o tom ve čtvrtek agentura AFP.

Odškodné bude vláda žádat po institucích Evropské unie.

Nákaza, která v Evropě zabila už 17 lidí, vyvolala strach. Španělská zelenina se přestala prodávat. Španělsko vyčíslilo ztráty svých zemědělců za poslední týden na 200 milionů eur (4,9 miliardy korun).

Španělský premiér José Luís Zapatero ve čtvrtek na základě výsledků testů prohlásil, že okurky ze Španělska neobsahují smrtící bakterii Escherichia coli (EHEC), jak se původně předpokládalo.

Španělští zemědělci už dříve oznámili, že budou požadovat u Evropské komise odškodné. Vláda v Madridu jim slíbila, že jejich požadavky podpoří. Navíc zváží právní kroky proti spolkové zemi Hamburk.

Hamburský hygienický institut 26. května informoval, že zdrojem nákazy jsou s největší pravděpodobností salátové okurky z jihu Španělska.Němečtí epidemiologové však v úterý tvrzení zpochybnili.

Také Evropská komise dříve sdělila, že zdrojem nákazy jsou okurky z plantáží v okolí španělských měst Almería a Málaga. Odtud byly okurky dovezeny do Německa a do dalších evropských států.

-Jirí Mahr | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,320
USD 23,320 23,500
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články