Speciální útvar MF zajistil miliardu korun z podvodů

25. 3. 2013 – 18:18 | Naše peníze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Speciální útvar MF zajistil miliardu korun z podvodů
V dnes zveřejněné výroční zprávě je uvedena řada anonymizovaných kauz, které se útvaru podařilo odhalit. Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Finanční analytický útvar Ministerstva financí (FAÚ) v roce 2012 pokračoval v nastoleném trendu zvyšování efektivity při odhalování a šetření podvodů. A to nejen v oblasti legalizace výnosů z trestné činnosti a financování terorismu, ale také v oblasti korupčního jednání.

„Výše zajištěných peněz podvodníků dosáhla historického rekordu a překonala hranici miliardy korun. Počet podaných trestních oznámení vzrostl o cca 70 % na 429. Stejně tak se zlepšila spolupráce s organizacemi v rámci resortu Ministerstva financí. Počet podnětů daňové a celní správě se zvýšil asi o třetinu na 979, což umožnilo exekučně odčerpat zhruba půl miliardy od podvodníků v oblasti DPH. Za toto vysoké nasazení chci poděkovat všem pracovníkům útvaru i jeho řediteli Milanu Cícerovi,“ uvedl ministr financí Miroslav Kalousek.

Případy kauz kde docházelo k podvodům

V dnes zveřejněné výroční zprávě je uvedena řada anonymizovaných kauz, které se útvaru podařilo odhalit. „Každý se tak může přesvědčit, že podvody v České republice se skutečně odhalují a vyšetřují,“ dodal ministr financí. Jedná se například o následující kauzy:

- Osoba činná ve veřejném životě se snažila v dědickém řízení prokázat, že nebožtík jí nečekaně zanechal prostředky v řádu milionů korun. Prokázalo se však, že překvapivý milionář nevykonával za svého života žádnou činnost, ze které by mohl nabýt tak rozsáhlý majetek.

Starosta obce se stal závislým na hazardu, ale prohrával. Díky tomu tuneloval obecní finance, peníze posílal z obecního účtu na účet vlastní. Obci vznikla škoda přes milion Kč.

- Účelově založená společnost zakoupila od společnosti s výraznou státní účastí komplex nemovitostí na lukrativním místě v Praze. Bez jakékoliv další investice jej pak za tři roky prodala jedné z univerzit, a to za dvojnásobnou částku a na základě nepravdivých znaleckých posudků. Ve věci bylo podáno trestní oznámení.

- Jednatel pěti společností působil v oboru reklamy. Účtoval si za fiktivní služby na základě falešných dokladů. Jediným cílem bylo snížení daňového základu a následné vrácení peněz jejich odesílatelům. Při hotovostních výběrech byl vždy doprovázen třetí osobou.

- Typickým příkladem je krácení DPH u pohonných hmot. Dvě obchodní společnosti krátily svou daňovou povinnost o 53 mil. Kč. Do podvodu byla zapojena inkasní společnost, která prováděla správu pohledávek a závazků. I přes snahu přesunout prostředky na dalšího obchodníka v řetězci došlo k blokaci bankovního účtu a podání trestního oznámení.

- Zahraniční společnost si otevřela v tuzemské bance účet a inkasovala platby za luxusní automobily. Banku následně kontaktoval cizinec, který byl údajně podveden při nákupů těchto automobilů. Ve spolupráci se zahraničními partnery bylo zjištěno, že společnost je zapojena do činnosti rozsáhlé kriminální skupiny. FAÚ podal trestní oznámení.

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,320
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články