Šrotovné 1000 korun od ČEZ využilo přes sto tisíc lidí

16. 6. 2009 – 15:10 | Spotřebitelé | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Šrotovné 1000 korun od ČEZ využilo přes sto tisíc lidí
Foto: SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Přesně 2 měsíce trvající akce Bílé šrotovné ocenilo v průměru více než 350 zákazníků Skupiny ČEZ denně. Odevzdání staré ledničky, pračky nebo mrazáku a koupě nového úspornějšího spotřebiče jim zajistilo jednorázový příspěvek 1000 korun. Nejvyšší denní maximum dosáhlo úrovně 460 prodaných spotřebičů.


Například při výměně staré sestavy chladničky a mrazničky za sestavu z ekologické kategorie A++ lze ročně uspořit více než 6500 korun a ušetřit denně 4 kWh elektrické energie. V případě pračky vyšší úsporné třídy A+ lze za elektrickou energii i spotřebovanou vodu ušetřit až 1000 korun ročně.

- Šrotovné v Česku získáte na vše možné, jen ne na auta
- ČEZ nabízí \"Bílé šrotovné\" 1000 Kč při nákupu nového spotřebiče, máte nárok?
- Využívání obnovitelných zdrojů energie by mohlo vytvořit miliony pracovních míst
- Solární energie: Prodejte svou střechu na burze
- Jak šetřit náklady na bydlení? Zateplení a vlastní výroba energie!

„Úsporné spotřebiče jsou výhodné z hlediska rozpočtu domácností i díky šetrnému přístupu k přírodě. Spotřebiče těch nejvyšších tříd, tedy A+, A++, mají vyšší pořizovací hodnotu než ostatní energetické třídy, ale rozdíl v ceně se rychle vrátí díky výrazně nižší spotřebě elektřiny,“ uvedl Milan Mika, ředitel marketingu ČEZ Prodej, s.r.o.

Akce „Bílé šrotovné“ tak splnila dva základní cíle. Jednak upozornila domácnosti, že i v době krize se vyplatí investovat do úsporných spotřebičů, neboť jejich provoz nezatěžuje tolik domácí rozpočet – ukázala tedy způsob dlouhodobého šetření na elektřině, který  přitom snižuje rizika pro životního prostředí. Důraz na ekologii při provozu spotřebičů a také při jejich likvidaci po skončení životnosti je druhým aspektem akce.

Bílé šrotovné proběhlo v partnerských řetězcích Euronics a Datart. Oba řetězce potvrdily vzrůstající zájem svých zákazníků o ekologicky šetrnější a úspornější spotřebiče. O zpětný odběr a ekologickou recyklaci spotřebičů odevzdaných v rámci akce „Bílé šrotovné“ se postarala společnost ELEKTROWIN a.s., která od roku 2005 zajistila zpětný odběr a zpracování více než 50 000 tun vyřazených elektrozařízení. Zároveň ekologickým odstraněním nejrůznějších nebezpečných látek, např. freonů z lednic, a recyklací znovu použitelných látek snížila produkci CO2 emisí o 450 000 tun, které se tak nedostaly do ovzduší.


Kurzy

Kurzovní lístek: 25.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,520 23,700
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články