Srovnání běžných účtů v tuzemských bankách

5. 12. 2012 – 17:10 | Bankovní účty | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Srovnání běžných účtů v tuzemských bankách
Poplatky v bankách nás trápí, změnit banku se však češi teprve učí. Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Analytici poradenské spoečnosti AWD si dali práci, aby dopodrobna srovnali podmínky vedení i ceny za služby u běžných účtu v tuzemských bankách. Pokud čekáte doporučení, asi budete zklamáni. Bankovní účet totiž každý klient využívá úplně jinak a proto i konečná cena za vedení účtu vychází pro každého výhodná jinde. Nicméně si sami můžete v přehledné tabulce zhodnotit, kde je pro vás výhodné mít bankovní účet.

Poplatek za vedení účtu

Poplatek za vedení účtu je jedním ze základních poplatků bank. Některé banky jej mají nastavený napevno, jiné poskytují slevy z poplatku podle výše obratu na účtu. Obecně se vedení účtu pohybuje od 0Kč (LBBW Bank, Fio banka, mBank, Wüstenrot hypoteční banka, Zuno Bank, Air Bank) do 165Kč (Raiffeisenbank).

Tabulka srovnání, kterou si můžete stáhnout ve formátu PDF níže, vychází z obratu ve výši zhruba průměrné mzdy. Podle toho se také ve srovnání promítají slevy za vedení účtu.

Jednorázové příkazy k úhradě

Překvapilo nás, jak si banky cení práce svých zaměstnanců, neboť za jednorázový příkaz k úhradě podaný na přepážce můžete zaplatit i padesátikorunu (Volksbank). Nejméně pak zaplatíte pětikorunu v Air bank.

Pomocí internetu jednorázový příkaz k úhradě vyjde v rozmezí 0Kč - 6 Kč. U trvalých příkazů se poplatek pohybuje od 0Kč do 7 Kč za příkaz.

Poplatek za příchozí platbu

Poplatek za příchozí platbu je absurdní sám od sebe. Přes to si za ni zhruba polovina tuzemských bank říká až 7 korun (Česká spořitelna).

Kompletní přehledná tabulka srovnání běžných účtů a všech jejich běžných poplatků ke stažení ve formátu PDF zde

Poplatky byly srovnávány ke dni 15.06.2012

- Martin Slapnička

Kurzy

Kurzovní lístek: 26.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,140 25,260
USD 23,420 23,600
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články