Stáčení tachometru je stále problém, autobazary se vykrucují

10. 3. 2016 – 8:39 | Auto-moto | Martin Slapnička | Diskuze:

Stáčení tachometru je stále problém, autobazary se vykrucují
zdroj: freeimages.com

Neustálý souboj mezi poctivostí a podvody, který se odehrává na poli ojetin a stáčení najetých kilometrů nekončí a ani neoslabuje. Po jistou dobu, kdy se i náš automotoklub ÚAMK významně zasazoval o zpřísnění pro podvodníky, se zdálo, že existuje cesta jak ochránit poctivé motoristy před koupí ojetiny se stočenými kilometry. Nyní se situace opět zkomplikovala.

Jestliže i podle dnešních zákonů je možné na základě platné legislativy postihnout toho, kdo uvedl v omyl a poškodil kupujícího tím, že uvedl nepravdivý, tedy nižší počet najetých kilometrů, pak po nedávné soudní při majitele autobazaru v Ústí nad Labem, se situace opět zkomplikovala. Nejvyšší správní soud se totiž zastal majitele autobazaru, kterého Česká obchodní inspekce potrestala pokutou 240 000 Kč.

Ze soudní pře vyplývá, že bazary zájemcům o ojetý vůz nemusí udat přesný počet najetých kilometrů daného vozidla. Naopak mohou tvrdit, že neznají skutečný stav tachometru, a tudíž nijak záměrně „nepoškozují“ zájemce o ojetinu.

Tento verdikt snímá vinu z bazaru, který prodával vůz se stočenými kilometry. I zjištění České obchodní inspekce prokázala, že ze 115 kontrol v českých autobazarech v 65 případech došlo k pochybení.

Rozhodnutí Nejvyššího správního soudu znovu potvrzuje, že je na místě zcela zjevně a přesně stanovit stáčení kilometrů a činnosti s tím spojené jako nezákonné. Pak budou mít i soudy v ruce jednoznačné nástroje pro postih nepoctivců.

Zdroje:
ÚAMK

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,310
USD 23,290 23,470
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články