Stát by měl daně řádně vybírat, ne je zvyšovat

4. 9. 2012 – 9:33 | Naše peníze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Stát by měl daně řádně vybírat, ne je zvyšovat
Z novely, kterou vypracovala vláda, vyplývá, že by daň z přidané hodnoty pro tři následující roky stoupla o jeden procentní bod na 15 a 21 procent a lidé z příjmu nad 100 tisíc korun by měsíčně odváděli novou sedmiprocentní daň. Foto:vláda | zdroj: NašePeníze.cz

Další navyšování DPH je zbytečné, stačí řádně vybírat daně, upozornil v úterý Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR (SOCR ČR). Zvýšení DPH, které se odrazilo také v ceně potravin, nepřineslo podle Svazu státnímu rozpočtu očekávaný efekt, naopak klesla spotřeba a Češi začali šetřit.

SOCR ČR zpochybňuje navyšování DPH (především snížené sazby), kterým se ministerstvo financí snažilo a snaží zvýšit tok peněz do státní kasy. "Časový odstup navíc ukázal, že varovné premisy se ukázaly jako pravdivé. V letošním roce tržby z prodeje potravin prakticky nerostou v nominálních hodnotách a reálně klesají," tvrdí prezident SOCR ČR Zdeněk Juračka.

Současná praxe podle Juračky umožňuje nepoctivým podnikatelům nejen obejít daňovou povinnost, ale vyhnout se současně i ostatním daním a platbám. "Tím snižují náklady a ceny jimi poskytovaných služeb mohou být pro konečného spotřebitele určitě nižší, než jaké mohou nabídnout poctiví podnikatelé," vysvětlil Juračka.

Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR také upozorňuje na výsledky šetření Eurostatu, podle kterých jsou české potraviny páté nejlevnější v Evropské unii.

"Zákazníci si často myslí, že české potraviny jsou drahé a nekvalitní. Není to pravda a je naším cílem tento negativní obraz spojovaný s českými obchodníky změnit," uvedl Juračka. Podle jeho slov si musí český spotřebitel uvědomit, že nákup v sousedních zemích není zárukou levnějšího a kvalitnějšího zboží.

Průměrná úroveň cen základních potravin v Rakousku a Německu přesahuje průměr EU, vyšší ceny než v ČR jsou podle šetření i na Slovensku. "Levnější nákup mohou Češi uskutečnit pouze v Polsku," zakončil prezident Juračka.

Zvýšení DPH, "milionářská daň" nebo zvýšení daně z převodu nemovitosti budou tématem zářijové schůze Poslanecké sněmovny. Balíček daňových zákonů se sem vrátil ze Senátu, kde jej zamítli sociální demokraté.

Z novely, kterou vypracovala vláda, vyplývá, že by daň z přidané hodnoty pro tři následující roky stoupla o jeden procentní bod na 15 a 21 procent a lidé z příjmu nad 100 tisíc korun by měsíčně odváděli novou sedmiprocentní daň. V souboru opatření je také omezení výdajových paušálů pro živnostníky, zrušení slevy na dani z příjmu u pracujících důchodců nebo konec stropů u odvodů na zdravotní pojištění. Balík daňových změn počítá i s omezením tzv. zelené nafty, zvýšením daně z převodu nemovitosti a srážkové daně. Návrh předložil ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

Jan Soukup | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 18.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,600 23,780
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články