Stát letos utratí 60 milionů za přestavbu přechodů

8. 8. 2012 – 18:43 | Naše peníze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Stát letos utratí 60 milionů za přestavbu přechodů
Všechny stavby bude zajišťovat Ředitelství silnic a dálnic. Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Zástupci ministerstva dopravy (MD) spolu se Státním fondem dopravní infrastruktury (SFDI) vybrali 55 ze 76 kolizních přechodů na silnicích I. tříd, na jejichž přestavbu dá fond 60 milionů korun. Zdeněk Neusar z ministerstva sdělil, že obce by měly přechody přestavět do konce roku.

"V případě nevyčerpání finančních prostředků v roce 2012 není právní nárok na převod nečerpaných prostředků do roku 2013," upozorňuje materiál ministerstva s tím, že v odůvodněných případech se peníze budou moci převést.

Z peněz na přechody nebudou moci obce platit veřejné osvětlení, kromě osvícení přechodů, které se budou upravovat na bezbariérové. Peníze nesmí jít ani na přístroje pro měření rychlosti, blízkou vegetaci, kanalizace nebo na demolice objektů.

Všechny stavby bude zajišťovat Ředitelství silnic a dálnic. Ministerstvo doufá, že se mu renovací přechodů podaří snížit počet mrtvých na českých silnicích. "Podle společného evropského cíle a současně cíle národní strategie BESIP by se měl počet usmrcených osob na našich silnicích snížit z aktuálních zhruba 70 usmrcených osob na milion obyvatel do roku 2020 na polovinu," uzavřel důvody dopravní rezort.

Jan Drahorád | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,310
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články