Stát má peníze vytáhnout z živnostníků, radí Svaz obchodu a cestovního ruchu

24. 4. 2012 – 13:49 | Domácí | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Stát má peníze vytáhnout z živnostníků, radí Svaz obchodu a cestovního ruchu
Daně není nutné zvyšovat, stačí jejich lepší výběr | zdroj: NašePeníze.cz

Daně není nutné zvyšovat, stačí jejich lepší výběr. V úterý o tom informovali představitelé Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR (SOCR ČR) s tím, že například další plánované zvýšení DPH opět prohloubí a zhorší konkurenceschopnost stávajících plátců DPH oproti neplátcům.

SOCR ČR opětovně upozorňuje na skutečnost, že podle údajů ČSÚ je v ČR téměř 70 procent obchodníků, převážně fyzických osob, neplátcem DPH a to výhradně kvůli tomu, že podle svazu neexistuje nástroj, který by je k přihlášení se k této povinnosti přinutil.

"U obchodníků - cizinců fyzických osob je plátcem DPH pouze zhruba pět procent z nich. Z ekonomických propočtů je přitom zřejmé, že neplátcem DPH může být maximálně deset procent obchodníků," upozorňuje SOCR ČR.

Jako řešení pak Analytický tým, který je součástí tripartitního Pracovního týmu pro vnitřní trh, navrhuje zavedení povinné registrace a uchování evidence tržeb (např. povinným elektronickým účetnictvím nebo registračními pokladnami) s platností od 1. ledna 2013.

Daňové paušály

Svaz také kritizuje nastavení paušálů a odpočitatelných položek u daně z příjmu. "Bylo by to žádoucí zejména v první a druhé kategorii (80 resp. 60 %), kde dochází k největšímu zneužívání. Při využítí paušálu 80 procent se OSVČ stává plátcem daně z příjmu až při příjmech překračujících 830 tisíc korun a i v tomto případě činí daň nula korun. Tým proto navrhuje úplné znemožnění uplatňovat odpočitatelné položky v případě uplatnění daňových paušálů u OSVČ," navrhuje SOCR ČR.

Zdravotní pojištění

Naopak plán ministerstva zdravotnictví výrazně navýšit zdravotní pojištění pro OSVČ svaz schvaluje. V současnosti totiž OSVČ na zdravotním pojištění uhradí v průměru 16 966 korun ročně, zatímco zaměstnanec spolu se zaměstnavatelem 37 341 korun.

"Doporučujeme připravit harmonogram postupného zvýšení minimálních plateb zdravotního pojištění na stejnou úroveň v průběhu let 2013 až 2015," radí SOCR ČR.

Sociální pojištění

Také sociální pojištění u OSVČ by se mělo podle svazu zvýšit. V současnosti OSVČ ročně platí průměrně 25 905 korun, na jednoho zaměstnance pak platba činí 85 474 korun ročně. "Tento rozdíl by byl na místě, pokud by neexistoval žádný dluh vůči stávajícím důchodcům a těm, kteří do důchodu v brzké době odejdou. Pak by zde mohl fungovat jakýsi systém spoření, kde by každý měl svůj účet k budoucímu čerpání. Řešením by mohlo být přijetí harmonogramu postupného zvýšení minimálních plateb sociálního pojištění a dosáhnout u OSVČ úrovně alespoň 55 procent objemu plateb ve srovnání se zaměstnanci a zaměstnavateli," doporučuje analytický tým.

"Předkládáme vládě jako na talíři konkrétní propracované a hlavně odsouhlasené návrhy, které schválila bez jakýchkoliv připomínek vrcholová reprezentace podnikatelské delegace, a které přinesou státu miliardové úspory a výnosy zejména v oblasti výběru daní, plateb sociálního a zdravotního pojištění," poznamenal šéf Pracovního týmu Rady hospodářské a sociální dohody (Tripartity) pro vnitřní trh a prezident SOCR ČR Zdeněk Juračka," podle kterého jde o výsledek několikaměsíční práce.

"Důležitá byla také osvěta a přesvědčování zaměstnavatelských organizací, že je lépe přihlásit se ke zpřísnění podmínek a částečnému navýšení administrativní zátěže v oblastech odvodů, než se nechat v relativně krátké době zlikvidovat stále více rostoucími a expandujícími vlivy šedé ekonomiky a nekalé konkurence, které se bohužel stále více daří obcházet a vyhýbat se řádnému plnění vlastních povinností a závazků vůči státu. Námi navrhovaná opatření se v žádném případě nedotknou drobných řemesel a služeb spíše naopak," dodal Juračka.

-Filip Sušanka | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 20.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,250
USD 23,520 23,620
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články