Stát odškodní studenty postižené komunistickým režimem. Kdo má nárok?

1. 4. 2009 – 9:05 | Naše peníze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Stát odškodní studenty postižené komunistickým režimem. Kdo má nárok?
Foto:sxc | zdroj: NašePeníze.cz

Ministr školství, mládeže a tělovýchovy Ondřej Liška předložil na včerejším jednání vlády návrh na odškodnění studentů vysokých škol, kterým bylo v nejtvrdším období vlády Komunistické strany Československa znemožněno dokončení studia.





- Ženy v Evropě vydělávají v průměru o 17,4 % méně než muži
- Jak se naučit hospodaření s penězi? Začněte v dětství!

\"Myslím si, že bez ohledu na probíhající hospodářskou krizi má slušný stát vůči svým občanům určité morální závazky, které by měl za všech okolností splnit. Jen je smutné, že jsme se k odškodnění vysokoškolských studentek a studentů, co za minulého režimu nemohli z politických důvodů dostudovat, dostali teprve nyní, dvacet let po listopadu 1989. Řada z nich se odškodnění nedočkala,\" připomněl ministr Liška.

Samotná výše odškodného je podle ministrova názoru spíše symbolická. Skutečné škody na životech jednotlivců totiž nelze v žádném případě vyčíslit penězi. V tuto chvíli je podle Ondřeje Lišky nejdůležitější rychlost, s jakou bude opatření uvedeno do praxe.

Odškodnění se bude týkat všech studentek a studentů vyloučených ze studia v letech 1948-1956, tedy období, kdy byl útlak ze strany totalitního režimu největší. Počítá se s odškodným ve výši 100 tisíc korun na osobu.

Technické podrobnosti pro ty, kteří chtějí nárok na odškodné uplatnit, zveřejní ministertsvo v dalších dnech.

Kurzy

Kurzovní lístek: 20.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,610 23,790
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články