Stát pomůže lidem postiženým povodněmi a silnými bouřkami

12. 7. 2012 – 12:35 | Naše peníze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Stát pomůže lidem postiženým povodněmi a silnými bouřkami
O mimořádnou okamžitou pomoc se žádá na krajských pobočkách Úřadu práce České republiky, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Ministerstvo práce a sociálních věcí pomůže rodinám, kterým povodně zatopily domy vodou a bahnem nebo jim obydlí poškodil silný vítr a kroupy. Finanční dávky až do výše 51 150 korun mají pomoci lidem, kteří nepříznivou situaci nemohou překonat vlastními silami.

Smyslem této dávky je zabezpečení první pomoci k odstranění důsledků živelní pohromy do doby, než bude možné poskytnout pomoc z jiných zdrojů například z plnění z pojistných smluv apod.," informovala mluvčí ministerstva Viktorie Plívová. Výše dávky určené například pro opravu domu se stanoví s přihlédnutím k majetkovým poměrům a příjmové situaci osoby. Dávka může být až do patnáctinásobku částky životního minima jednotlivce, tj. až do výše 51 150 Kč.

Kromě této dávky chce také ministerstvo pomoci lidem, kteří nemají peníze na pořízení nezbytných základních předmětů dlouhodobé potřeby. Tam se dá zařadit například povodní zničená pračka, lednička apod. Tato dávka může pokrýt celou hodnotu přístroje. Nesmí však v rámci kalendářního roku překročit desetinásobek životního minima jednotlivce. Maximálně tak lidé na nové vybavení dostanou 34 100 Kč.

O mimořádnou okamžitou pomoc se žádá na krajských pobočkách Úřadu práce České republiky. Žádost se uplatňuje s použitím formuláře, který je na každé pobočce k dispozici. Formulář lze rovněž stáhnout z webu ministerstva.

František Bužek | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,160 25,300
USD 23,290 23,470
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články