Stát šetří, jaké jsou hlavní změny v sociální oblasti v roce 2011?

30. 12. 2010 – 16:02 | Naše peníze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Stát šetří, jaké jsou hlavní změny v sociální oblasti v roce 2011?
Podpora v nezaměstnanosti klesne na 45 procent vyměřovacího základu pro ty zaměstnance, kteří práci dobrovolně opustí, Foto:NašePeníze.cz | zdroj: NašePeníze.cz

Příští rok přinese velké změny v sociální oblasti. Úsporný balíček ministra sociálních věcí Jaromíra Drábka (TOP 09), který vejde v platnost již 1. ledna, přináší například omezení vyplácení sociálního příplatku a porodného či zachování nemocenské na úrovni 60 procent denního vyměřovacího základu.

Zákon, kterým se zavádějí úsporná opatření v sociální oblasti, se dotkne většiny českých domácností. Omezuje vyplácení sociálního příplatku a porodného nebo například zachovává nemocenskou na úrovni 60 procent denního vyměřovacího základu. Ministerstvo práce a sociálních věcí podle předlohy přidá zaměstnavatelům další týden nemocenské, který budou platit za své zaměstnance.

 

TIP: Podpora a sociální dávky: Kdo na ně bude mít nárok a kdy?

 

Balíček zákonů také umožní vládě úpravu platů zaměstnancům státní a veřejné správy, aby mohla splnit své programové prohlášení, tj. snížit objem mezd o 10 procent. Nově bude mít vláda možnost stanovit okruhy zaměstnanců, pro které budou použity platy s rozpětím. To znamená, že by zaměstnanec mohl být odměňován podle všech platových tříd bez ohledu na to, jak dlouho na pozici pracuje.

Předloha omezuje i nárok na vyplácení porodného. Bude se vyplácet jen na první dítě, a to jen rodinám s příjmem do 2,4násobku životního minima.

Podpora v nezaměstnanosti klesne na 45 procent vyměřovacího základu pro ty zaměstnance, kteří práci dobrovolně opustí. V době, po kterou budou brát odstupné, nebudou podporu dostávat žádnou. Od příštího roku měl být také zrušen sociální příplatek, ale při projednávání ve sněmovně bylo toto opatření odsunuto na rok 2012. Sociální příplatek tak do konce roku 2012 budou dostávat rodiče nezaopatřených, dlouhodobě nemocných či postižených dětí. Od prvního ledna 2013 se však ruší.

Vládní novely schválila na začátku listopadu Poslanecká sněmovna ve stavu legislativní nouze. Opozice tento postup tvrdě kritizovala, tvrdila totiž, že k vyhlášení stavu legislativní nouze nebyly zákonné podmínky. Vláda však tvrdila, že schválení těchto zákonů je nezbytné, protože s nimi počítá rozpočet na příští rok. Normy jsou podle kabinetu nezbytné pro předejití vážných hospodářských potíží státu.

Senát schválil novely v polovině listopadu krátce před skončením funkčního období dosavadních senátorů. V nově zvoleném Senátu již nemá koalice většinu, výsledky říjnových voleb zaručily většinu opoziční ČSSD. Ta by přijetí zákonů zkomplikovala a přinejmenším o měsíc pozdržela. V listopadu stvrdil platnost zákona svým podpisem také prezident Václav Klaus.

-Jiří Táborský, Martina Týblová,MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,590 23,770
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články