Stát už nemusí dotovat důchody ze státních podniků. Ty porostou.

4. 12. 2017 – 15:45 | Penze | Martin Slapnička | Diskuze:

Stát už nemusí dotovat důchody ze státních podniků. Ty porostou.
zdroj: freeimages.com

Příští rok poprvé od roku 2012 nebude zapotřebí dotovat výplaty důchodů ze zisků státních podniků. Doposud se na na důchody v rámci sociálního pojištění vybralo méně, než se vyplatilo.

Důchodový kolos spotřebuje ročně okolo 400 miliard korun, které vláda musela dorovnávat ze zisků státních podniků. Loni šly na důchodové výplaty dvě procenta ze zisků prodeje elektřiny, pohonných hmot či provozu Letiště Václava Havla.

Příjmům státu výrazně pomáhá extrémně dobrá situace na trhu práce. Letos také začaly výrazně růst mzdy,“ říká ekonom Komerční banky Marek Dřímal.

Důchody se od ledna zvýší a budou valorizovány více než doposud

Valorizace důchodů bude od ledna příštího roku výrazně vyšší, než tomu bývalo v minulých letech. Do zvýšení se totiž poprvé promítne polovina růstu reálných mezd v roce 2016, zatímco doposud byl růst mezd zohledněn pouze jednou třetinou. Důchody se tak zvýší v průměru o 475 korun.
„Jsem ráda, že se nám podařilo prosadit změny v zákoně tak, že díky tomu teď každoročně porostou důchody výrazněji. Důchodci si takové navýšení bezesporu zaslouží. Kdyby tato vláda opakovaně neměnila pravidla valorizace, průměrný důchod by se zvýšil o pouhých 234 korun,“ uvedla ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová.
Zdroje:

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,140 25,280
USD 23,320 23,500
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články