Stát už prodal lidem dluhopisy za pět miliard, pomáhá si daňovými triky

4. 10. 2011 – 8:26 | Investice | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Stát už prodal lidem dluhopisy za pět miliard, pomáhá si daňovými triky
Dluhopisy jsou státem vydávány za netržních podmínek, říká odborník, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Prodej státních dluhopisů se ukázal jako naprostý hit. Jen za první den si lidé včera zamluvili zhruba polovinu z celkové desetimiliardové částky, kterou si od nich chce stát půjčit.

Prodeji státních dluhopisů pomáhá dvěma daňovými úpravami, které radikálně změní investiční prostředí pro drobné investory. V úterý o tom informoval deník E15 a Právo.

"Z průběžných hlášení bankovních poboček se zdá, že již první den bude vyprodána minimálně polovina z desetimiliardové částky, kterou jsem určil na pilotní projekt," uvedl ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Upozornil, že původní sumu na dluhopisy pro domácnosti, pokud budou vyprodány, by tak mohl navýšit. "Pokud to tak skutečně dopadne, jsem připraven tu částku navýšit tak, aby bylo možné upisovat alespoň dva až tři dny," řekl Kalousek.

<%Anketa231%>

Pilotní emisi státních dluhopisů pro domácnosti a neziskové organizace nabízí ministerstvo financí (MF) od včerejška prostřednictvím téměř 400 poboček tří největších bank v zemi - České spořitelny (ČS), ČSOB a Komerční banky (KB). Souhrnné údaje za první den bude mít ministerstvo od bank k dispozici až dnes.

Stát pomáhá spořicím dluhopisům daňovými triky

Spořicí dluhopisy, jejichž prodej byl zahájen včera, stát totiž nebude zdaňovat a na druhé straně znevýhodní vyšším zdaněním jiné – konkurenční investiční možnosti. Úřad dosáhl toho, že úrokový výnos spořicích dluhopisů nebude danit, trikem: jako nominální hodnotu dluhopisu stanovil jednu korunu, ačkoli minimální nákup je tisíc kusů, tedy tisíc korun.

Daňový základ pro srážkovou daň, která se při úrokových výnosech uplatňuje, se totiž zaokrouhluje na celé koruny dolů. Takže pokud bude z tisícikorunového dluhopisu tříprocentní roční výnos, faktická daň bude nula. Kdyby měly dluhopisy nominál tisíc korun, platila by se z výnosu patnáctiprocentní daň, tedy 4,50 koruny. Druhou daňovou úpravou hodlá ministerstvo financí znevýhodnit ostatní způsoby investování.

Prvním čtením ve sněmovně již prošel zákon, který prodlužuje dosavadní půlroční období, za které neplatí držitelé akcií, podílových fondů či dluhopisů daň z výnosu, na pět let. Srážková daň se navíc zvýší na devatenáct procent. Protežováním spořicích dluhopisů jsou pobouřeni zástupci investičních firem.

„Zcela určitě lze očekávat přesun majetku investorů z podílových fondů do státních dluhopisů. Stane se tak nejen z daňových důvodů, ale také proto, že tyto dluhopisy jsou státem vydávány za netržních podmínek,“ řekl deníku E15 Roman Pospíšil, šéf Pioneer Asset Management.

Stát si totiž podle něho takto půjčuje za úrok o procento vyšší, než je úrok pro velké investory. „Ono procento navíc v konečném důsledku zaplatí všichni daňoví poplatníci – tedy i ti, kteří se pro koupi státních dluhopisů nerozhodnou,“ varuje Pospíšil

-MED

Kam dál?

- Banky: O spořící státní dluhopisy pro domácnosti bude velký zájem

Kurzy

Kurzovní lístek: 18.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,250 25,370
USD 23,610 23,790
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články