Stát zemědělcům příští rok vrátí 40 procent z daně na pohonné hmoty

4. 6. 2012 – 20:03 | Podnikání | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Stát zemědělcům příští rok vrátí 40 procent z daně na pohonné hmoty
Zhruba před dvěma týdny na protest proti plánovanému zrušení zelené nafty zemědělci zpomalovali svými stroji na řadě míst Česka dopravu na silnicích. , Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Premiér Petr Nečas (ODS) v pondělí rozhodnul po jednání s Asociací soukromého zemědělství (ASZ), že "zelená nafta" se zruší od roku 2014, v roce 2013 ale bude platit překlenovací období, kdy bude vratka v hodnotě 40 procent. Původně měla vratka zaniknout již od příštího roku.

Změnu chce premiér realizovat pomocí poslaneckého návrhu, který předloží některý z koaličních zákonodárců ve druhém poslaneckém čtení. "Naše dohoda spočívá v tom, že zelená nafta skončí, nicméně bude zaveden přechodný mechanismus," řekl po jednání Nečas.

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) připustil, že se jedná o jeho ústupek. "Jedná se o zmírnění tempa, nikoliv o otočení trendu," vysvětlil, proč podpořil vratku, která bude platit další rok, když se vláda snaží minimalizovat schodek rozpočtu veřejných financí. Podle něj je ale dohoda racionální, už kvůli tomu, že zelená nafta skončí spolu se začátkem nového evropského programovacího období.

Prezident Agrární komory Jan Veleba je se změnou smířený. "Těch 20 procent obětujeme," řekl Mediafaxu, další protesty již neplánuje. Roli zpomalování dopravy zemědělskými stroji ale považuje za důležitou, podle něj má zásadní vliv na Nečasovo rozhodnutí. "Ten tlak byl neudržitelný," vysvětlil, situace se podle něj změnila. Agrární komora často říkala, že premiér s ní nechce jednat, nyní s ním má již domluvenou schůzku.

Další dohodou, kterou v pondělí Kalousek posvětil, je odpuštění daně z příjmu fyzických osob při převodu soukromých farem z generace na generaci.

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,320
USD 23,320 23,500
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články