Státním úředníkům odměny omezovat nebudeme, vzkázala vláda

14. 6. 2012 – 17:49 | Naše peníze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Státním úředníkům odměny omezovat nebudeme, vzkázala vláda
Předloha počítala s tím, že součet odměn úředníka by za kalendářní rok neměl přesáhnout šestinásobek tarifního platu a takzvaná cílová odměna by neměla být vyšší než 1,5násobek jednoho platu. Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Už v prvním čtení zamítli poslanci návrh na úpravu zákoníku práce, který by stanovoval jasnou hranici výše odměn pro úředníky. Návrh z dílny ČSSD počítal s tím, že roční hranicí odměn by byl šestinásobek tarifního platu.

"Odměny, kterými jsme svědky například na ministerstvech, překročily únosnou hranici," uvedl předseda opoziční ČSSD Bohuslav Sobotka.

"Navrhujeme proto úpravu, která by stanovila - pokud jde o výši odměn - aby celková výše odměny v kalendářním roce nemohla přesáhnout šestinásobek tarifu zaměstnance," požádal poslance o schválení návrhu Sobotka s tím, že takový systém umožní odměňovat zaměstnance, ale zabraňuje excesům, na které poukazovala v uplynulém roce média.

"Předložený návrh zákona představuje podstatné omezení rozbujelé praxe vysokých odměn poskytovaných zaměstnancům ve veřejné sféře," tvrdili v předkládací zprávě poslanci ČSSD. Sobotka přitom poukazoval zejména na dění na Úřadě vlády nebo na ministerstvech, kde si prý "věrní“ zaměstnanci odnáší odměny, o kterých se běžným lidem ani nesní.

Předloha tedy počítala s tím, že součet odměn úředníka by za kalendářní rok neměl přesáhnout šestinásobek tarifního platu a takzvaná cílová odměna by neměla být vyšší než 1,5násobek jednoho platu.

Zástupci stran vládní koalice ale poukazovali na to, že změna navržená sociálními demokraty není systémová a je v ní řada chyb.

"Rád bych upozornil, že v současné době je možné u pracovníků zařazených do 13. a vyšší třídy uzavřít smluvní plat. Ti, kteří by chtěli navrhovanou normu obejít, by to tedy pravděpodobně řešili touto cestou, což mi přijde horší," řekl ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09).

Za pravdu mu dal také poslanec a zpravodaj tisku Miroslav Jeník (ODS), který navrhnul normu zamítnout hned v prvním čtení. To se nakonec také stalo, normu dolní komora zamítla hlasy koaličních poslanců.

-Martina Týblová | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články