Stavba domu svépomocí ušetří spoustu peněz. Na co dát pozor?

9. 1. 2017 – 0:00 | Bydlení | Martin Slapnička | Diskuze:

Stavba domu svépomocí ušetří spoustu peněz. Na co dát pozor?
Ilustrační foto | zdroj: freeimages.com

V poslední době stoupá počet lidí, kteří si chtějí svůj dům postavit sami podle svých představ. Bez účasti stavebních firem a developerů vyroste každý rok o 30 procent více domů. Po výdajích za pozemek chtějí lidé někde ušetřit a raději povolají kamarády, známé, příbuzné a aspoň částečně si dům postaví sami.

Podle Českého statistického úřadu vydaly v roce 2016 stavební úřady více než 11 tisíc stavebních povolení pro výstavbu nových bytových domů. Populární je výstavba dvoupatrových domů a bungalovů o průměrné rozloze do 150 metrů čtverečních.

Vybírejte kvalitní materiál

Sami se do stavby rodinného domu pouští nejčastěji lidé ve věku 25 až 44 let, přičemž polovina z nich má středoškolské vzdělání a často nižší příjmy. Vypadá to, že bez pomoci stavební firmy se dají ušetřit velké peníze, ale ne vždy je realita tak příznivá. Podle odborníků se rozpočet na vlastnoručně vybudovaný dům pohybuje kolem 1,5 milionu korun, zatímco při využití stavební firmy se minimální investice pohybuje okolo dvou milionů korun. Problém je, že lidé často přecení své síly nebo vyberou nekvalitní materiál a nakonec musí stavební firmu stejně povolat.

Každopádně bez využití stavební firmy nebo developera se ušetřit dá, ale dotyčný si musí vyřídit veškeré záležitosti spojené s výstavbou nového domu sám. Mezi ně patří například vyřízení úředních záležitostí, zajištění projektové dokumentace a výběr vhodného stavebního materiálu. Nejlepší je, když vy nebo váš kamarád stavbě rozumí. Výběrem nekvalitního, levnějšího materiálu si může neznalý člověk zadělat na finanční problémy. Obtížné stavební úpravy, které budou za pár let potřeba, se nemusejí v součtu vyplatit. Je dobré například zkontrolovat, zda beton potřebný pro základovou desku neobsahuje drcenou stavební suť nebo že se nejedná o beton jiné třídy, než jaký byl objednaný. Důležité je také zvážit, z čeho postavit obvodové stěny.

Zatímco porobetonové tvárnice jsou lepším tepelným izolantem a rychleji se zasazují, pálené cihly nejsou tak křehké, mají lepší akustické vlastnosti a nižší nasákavost vodou. Tvárnice z běžného betonu zase zaručují velmi dobrou statickou únosnost a nižší cenu,” radí Tomáš Viktořík z největšího online katalogu stavebního materiálu stavebninyokolo.cz.

Šetřete na správných místech

Šetřit by se nemělo zejména na tepelné izolaci rodinného domu. Před výstavbou musí lidé zvážit, zda chtějí dům zateplit celý nebo pouze jeho část. Je důležité zvážit také požární odolnost a zařazení do energetické kategorie. „Izolace z minerální vlny je kupříkladu dražší, ale má větší odolnost proti požáru a hluku a lepší tepelný odpor i při nižší tloušťce. Levnější variantou je izolace z PUR pěny, která se zase jednodušeji instaluje a má minimální hmotnost,” uvádí  Tomáš Viktořík.

Nemusíte vždy kupovat jen to nejdražší. U materiálů pro hrubou stavbu se vyplatí investovat do dražších položek, ale při dokončovacích pracích a vybavování domu lze pořídit stavební materiál i za příznivější ceny. Ušetřit je možné například na vrchních vrstvách povrchu domu, jako je podlahová krytina či obklady stěn. Tyto materiály lze v případě potřeby či budoucí rekonstrukce jednoduše vyměnit.

Ať už se rozhodnete postavit si dům sami, nebo s využitím stavební firmy, vždy pečlivě vybírejte, komu stavební práce svěříte a jaký materiál použijete.

-Monika Hrušová | Hypoindex.cz

Zdroje:
Hypoindex.cz

Kurzy

Kurzovní lístek: 20.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,250
USD 23,520 23,620
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články