Stavbu dálnic v Česku prodražují spekulanti s pozemky

26. 10. 2009 – 1:10 | Naše peníze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Stavbu dálnic v Česku prodražují spekulanti s pozemky
Foto: ŘSD | zdroj: NašePeníze.cz

Nedostatek peněz v rozpočtu na dostavby dálnic přiměl Ministerstvo dopravy k návrhu zdražení dálničních známek pro osobní auta. Podle mnoha odborníků je však výstavba dálnic v česku jedna z nejdražších v Evropě. Kromě možných korupčních výběrů dodavatelů však dálnice prodražují také spekulanti s pozemky.


Hlavní příčinou těchto komplikací je především nedokonalá legislativa.

Zaměstnanci ŘSD nejsou totiž jediní, kdo se snaží uzavřít kupní smlouvy na pozemky pro dálnice. Týká se to především dálnice D8, kde se na úseku mezi Lovosicemi a Řehlovicemi snažili spekulanti \"přeplatit\" nabídku ŘSD. Vzhledem k nedostatečné legislativě se tak může opakovat podobná situace, která zkomplikovala a protáhla výstavbu dálnice D5 kolem Plzně či dálnice D11 u Hradce Králové.

- Nedostatek peněz ohrožuje dostavby dálnic
- Starostové chtějí, aby se co nejdříve dokončila stavba dálnice D8
- Dálniční známky mají od nového roku zdražit, roční vyjde na 1200Kč

Majitelé pozemků, které leží v trase připravované dálnice D8 mezi Lovosicemi a Řehlovicemi (16,4 km) byli oslovováni neznámými lidmi, kteří se snaží zakoupit tyto pozemky dříve než ŘSD ČR. \"Nějací dva lidé z Brna mi nabízeli odkup mého pozemku. Kvůli nízké ceně jsem neprodal, ale kdyby byla vyšší než ta, co mi nabízí ŘSD, pozemek by byl již jejich,\" řekl bývalý majitel jednoho z dotčených pozemků z Lovosic.

ŘSD ČR nemá informace, zda-li se jedná o spekulanty či ekologická sdružení, která proti této stavbě bojují již od devadesátých let. A až čas ukáže, kolik se podobných úspěšných obchodů již uskutečnilo. \"Velmi exemplární je případ z oblasti u Hradce Králové, kde došlo k prodeji pozemku 67 spoluvlastníkům. Se všemi se nyní musíme řádně vyrovnat. A vzhledem k jejich averzi vůči stavbě klíčové dálnice jsou to až několikaletá jednání, které také stojí stát nemalé peníze a řidiči nechápou, proč ještě nestavíme,\" vysvětluje generální ředitel ŘSD ČR Petr Laušman.

Kurzy

Kurzovní lístek: 26.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,120 25,240
USD 23,420 23,600
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články