Stavební spoření dětem? Od ledna změny jen s rozhodnutím opatrovnického soudu!

10. 12. 2013 – 0:01 | Stavební spoření | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Stavební spoření dětem? Od ledna změny jen s rozhodnutím opatrovnického soudu!
Dle NOZ od 1. 1. 2014 má stavební spořitelna navíc právo na jednostrannou změnu úrokové sazby, Foto:SXC, Text: Martin Slapnička | zdroj: NašePeníze.cz

Nový občanský zákoník přináší od ledna mnoho zásadních změn. V oblasti finančních produtktů se staví více na stranu klientů a někdy až příliš. Změny ve stavebním spoření s ohledem na nový občanský zákoník chrání dětské klienty tak dokonale, že některé změny provednou rodiče pouze se souhlasem opatrovnického soudu.

Mnoho rodin využívá stavební spoření bez ohledu na to jak moc je, nebo není výhodné. V některých rodinách je natolik oblíbené, že jej uzavírají na každého člena včetně dětí. To nový zákon trochu komplikuje, neboť zrušení nebude tak snadné.

Psali jsme:

- Stavební spořitelny lákají děti

- Stavební spoření připravilo loni čechy o 83 milionů korun

- Dlouhodobé stavební spoření se může nevyplatit

- Stavební spoření je zbytečně složité. Podmínek úvěru se nedopátráte

Stavební spoření a nový zákon

Dle nového občanského zákoníku zákona č. 89/2012 Sb. (NOZ) konkrétně § 898 odst. 1) K právnímu jednání, které se týká existujícího i budoucího jmění dítěte nebo jednotlivé součásti tohoto jmění, potřebují rodiče souhlas soudu, ledaže se jedná o běžné záležitosti, nebo o záležitosti sice výjimečné, ale týkající se zanedbatelné majetkové hodnoty.

K ukončení smlouvy u nezletilého účastníka stavební spořitelny budou, od 1. 1. 2014 moci žádat rozhodnutí opatrovnického soudu, které dosud muselo být jen v případě, když rodiče chtěli dětskou smlouvu zatížit úvěrem.

Některé stavební spořitelny zatím nemají jasno, jak budou postupovat, jiné už představují vlastní řešení. 

RSTS nemá dosud jasno, jak bude postupovat.

Buřinka (SSČS) dle vyjádření bude požadovat rozhodnutí opatrovnického soudu ve všech případech.

Wüstenrot stavební spořitelna s ohledem na novelizaci (platné od 1.1.2014) zákona 96/193 Sb. o stavebním spoření ze dne 12.9.2013, ve kterém se objevil nový odstavec 12 tohoto znění:

„ K uzavření nebo změně smlouvy pro nezletilého účastníka nepotřebuje jeho zákonný zástupce souhlas soudu, neboť toto právní jednání se považuje za běžnou záležitost při správě jmění dítěte.“, nastavila počínaje 1. 1. 2014 následující pravidla:

Wüstenrot stavební spořitelna

Pramen: Swiss Life Select

Snížíme vám úrok a nic s tím neuděláte

Dle NOZ od 1. 1. 2014 má stavební spořitelna navíc právo na jednostrannou změnu úrokové sazby, což je možná dalším hřebíčkem do pomyslné rakve tohoto kdysi veleúspěšného finančního produktu. Ten je postupně nahrazován pravidelným investováním, které i v konzervativní variantě výkoností poráží stavební spoření, které stát dotuje.

-Martin Slapnička, ředitel, Swiss Life Select

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,200 25,320
USD 23,450 23,630
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články