Stavební spoření pro děti? Raději investiční program

3. 6. 2012 – 19:46 | Spoření | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Stavební spoření pro děti? Raději investiční program
Představa investování je pro mnoho lidí cizí. Vnímají nejistotu, propady, krize… ale už nevidí, že bez rizika nemohou dosáhnout na zajímavější zhodnocení, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Rodiče mnohdy chtějí svým dětem naspořit peníze „do začátku“. A jako jeden z prvních produktů, po němž sáhnou, je stavební spoření. To ale rozhodně nepatří mezi vhodné produkty – zejména pokud jsou děti malé a peníze jim rodiče chtějí předat v dospělosti. Vhodnější je dlouhodobý investiční program.

Stavební spoření je motivováno státním příspěvkem v aktuální výši 10 % z naspořené částky, maximálně z 20 tis. Kč. To je také jediný důvod, proč o stavebním spoření ke spoření uvažovat. Tento důvod ale není příliš silný. Zejména pokud chcete stavební spoření využívat dlouhodobě.

Stavební spořitelny udávají možné zhodnocení peněz kolem 5 %[1]. Ano. Ale větší část z nich tvoří státní příspěvek. A protože ten se vyplácí jen z nově naspořených peněz, kdežto úrok, který nabízí většina stavebních spořitelen na úrovni 2 % ročně, se vyplácí z celé naspořené částky, s postupem času klesá váha státního příspěvku – a tím i celá výkonnost stavebního spoření.

Stavební spoření pro děti

Rodiče velmi často uzavírají stavební spoření dětem již v raném věku, mnohdy již od narození. Stát to umožňuje a již novorozeňatům s rodným číslem přidává státní příspěvek. Spořit tímto způsobem šest let nemusí být špatné. Ale déle se to rozhodně nevyplatí.

Je-li výnos při šestiletém spořicím cyklu u stavební spořitelny přibližně 5 % ročně, při spoření na 18 let (do dospělosti dítěte) výnos značně klesá a pohybuje se přibližně na úrovni kolem 2,8 %. Z dlouhodobého pohledu tak maximálně pokryje inflaci.

Dlouhodobý průměr inflace (od roku 1996 do roku 2011 dle indexu spotřebitelských cen) činí 3,79 %. Je sice ovlivněn vysokými hodnotami z konce 90. let minulého století, ale i za posledních 11 let od roku 2000 dosahuje v průměru na 2,59 %. Výhled přitom není nikterak růžový: v prvních čtyřech měsících letošního roku ceny meziročně vyskočily o 3,5 až 3,8 % a s připravovanými daňovými změnami bude ještě hůř.

Stavební spoření sice představuje jistotu. Vklady jsou pojištěné, na což hodně lidí slyší, stavební spořitelny (zatím) stabilní a státní příspěvek lákavý. Jenž stabilita stavebních spořitelen je vratká i podle České národní banky a státní příspěvek je snadným terčem úsporných opatření.

Spořit dětem? Raději investovat

Představa investování je pro mnoho lidí cizí. Vnímají nejistotu, propady, krize… ale už nevidí, že bez rizika nemohou dosáhnout na zajímavější zhodnocení a jen tiše závidí zisky investičním bankám, pro které je riziko denním chlebem. Jistě, občas je v něm zapečená myš a investiční banka hledá pomocnou ruku u státu nebo rovnou ochranu před věřiteli… stane se.

Pro bezpečnost investic je ovšem důležitá dlouhodobost. Při dvacetiletém horizontu je při investic do akcií téměř jistota, že investor neprodělá. Naopak má cca 85 % pravděpodobnost, že vydělá v průměru ročně mezi 9 a 15 %. A dalších více než 5 %, že vydělá ještě víc.

Druhým významným „bezpečnostním opatřením“ v případě investic je pravidelnost investování. To ukazuje přehledně Petr Šimčák z Pioneer Investments na datech současné finanční krize, která s sebou přinesla největší propady na akciových trzích od dob Velké deprese ve 30. letech minulého století.

Kurzy

Kurzovní lístek: 16.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,200 25,320
USD 23,680 23,860
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články