Stavební spoření už nelze zdědit tak, jak tomu bylo dříve

6. 2. 2014 – 0:11 | Stavební spoření | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Stavební spoření už nelze zdědit tak, jak tomu bylo dříve
Do konce loňského roku platilo, že dědicem stavebního spoření je manžel nebo manželka, který mohl ve spoření nadále pokračovat. Od 1. ledna 2014 je tomu ale jinak. Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Už jsme v našich článcích řešili, co nový občanský zákoník mění pro majitele bytu, dlužníky, věřitele a pro lidi s hypotékou. Dnes se podívám na to, co se mění pro klienty stavebních spořitelen. Nejvýraznější změnou je dědictví stavebního spoření.

Do konce loňského roku platilo, že dědicem spoření je manžel nebo manželka, který mohl ve spoření nadále pokračovat. Od 1. ledna 2014 je tomu ale jinak. Předmětem dědění bude jen zůstatek stavebního spoření a smlouva nebude nadále pokračovat, tudíž nebude možné spořit bez přerušení.

„Dědic má nárok na výplatu uspořené částky, státní podpory evidované na účtu zesnulého klienta včetně státní podpory za kalendářní rok, ve kterém klient zemřel, a to podle skutečně uspořené částky ke dni smrti,“ uvádí David Šimonek, partner advokátní kanceláře Baker & McKenzie. Součástí dědického řízení nejsou jen zisky, ale samozřejmě také případné dluhy klienta vyplývající ze stavebního spoření.

Podstata stavebního spoření se nemění

Stavební spoření si v posledních letech prošlo mnoha změnami a moc mu to neprospělo. Podmínky se ale ustálily a stavebním spořitelnám se začalo dařit. Podle prognóz některých odborníků bude dokonce rok 2014 ještě úspěšnějším, než byl ten loňský (více se dozvíte v našem předchozím článku).

Po těžkých letech zažívá stavební spoření renesanci, trh stavebního spoření roste a naše výsledky to jen potvrzují, v cílových částkách dosahujeme rekordního růstu,“ uvedl před nedávnem Manfred Koller, místopředseda představenstva ČMSS.

Za zmínku jistě stojí, že nedošlo k avizované změně pravidel pro státní podporu stavebního spoření. „Naspořené prostředky je možné i nadále využít na cokoliv, není nutné dokládat ani účelové využití státní podpory. Nemění se ani výše státní podpory. I nadále bude poskytována ve výši 10 % z ročně zaúčtovaných vkladů, ovšem pouze do maximální výše 2 000 korun, které klient získá, pokud za rok naspoří 20 tisíc korun,“ říká Jitka Jechová, tisková mluvčí Raiffeisen stavební spořitelny.

-Monika Hrušová | Více na Hypoindex.cz

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články