Stavební spoření v Rakousku? Nemáme si na co stěžovat!

17. 7. 2012 – 19:38 | Stavební spoření | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Stavební spoření v Rakousku? Nemáme si na co stěžovat!
Státní podpora se v Rakousku pohybuje v rozmezí 1,5 % až 4 % ročně z ročního vkladu, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Nelíbí se vám snížení státního příspěvku stavebního spoření? Nezoufejte! Mohlo by být ještě hůř. Doklad o tom leží hned za jižními hranicemi. Co nabízí rakouské stavební spořitelny a jak „štědrý“ je rakouský stát?

Stavební spoření patří v Rakousku už mnoho let mezi nejoblíbenější způsoby spoření. Výhody jako státní příspěvky k úsporám, nárok na půjčky s nízkým úrok a atraktivní úrokové sazby při spoření si snadno najdou svoje klienty.

Stavební spoření si může založit kdokoliv, kdo má zdanitelný příjem a trvalé bydliště na území Rakouska. Při spoření se úroková míra zpravidla pohybuje mezi 0,5 % a 4,5 % a řídí se podle 12měsíční úrokové sazby EURIBOR. Spořitelny navíc většinou nabízí pobídku novým smlouvám v podobě zvýšeného úroku na prvních 12 měsíců.

Státní podpora se pohybuje v rozmezí 1,5 % až 4 % ročně z ročního vkladu. Počátkem roku se držela na 3 %, v březnu byla snížena na 1,5 %, což pro celý rok 2012 při nezměněné výši činí průměrně 1,875 % p.a. Maximální roční vklad, na který lze tuto podporu čerpat, činí 1 200 EUR na osobu.

Standartní délka stavebního spoření je nejméně 6 let. Příjmy z úroků a státních příspěvků jsou osvobozeny od daně z příjmu. Navíc je možné si snížit základ daně z příjmu o vklady do stavebního spoření, opět do výše 1200 EUR na osobu a rok.

<%Anketa227%>

Na rakouském trhu se stavebním spořením působí pouze 4 subjekty:

  • Allgemeine Bausparkasse (ABV)
  • Raiffeisen Bausparkasse
  • Bausparkasse Wüstenrot AG
  • s Bausparkasse

Tabulka 1: Příklady hlavních spořicích produktů

Stavební spořitelna

Produkt

úročení

úrok

Doba spoření

s Bausparkasse

Klassisches Bausparen

fixní

2 %

6 let

Bausparkasse Wüstenrot AG

FixzinsBausparen

fixní

Od 2 %

6 let

Raiffeisen Bausparkasse

Bausparen

variabilní

3,5 % první rok, dále 1–4 %

6 let

Allgemeine Bausparkasse (ABV)

Klassisches Bausparen

variabilní

3,75 % první rok, dále 1–4 %

6 let

Zdroj: Rakouské stavební spořitelny

Produkty stavebního spoření (Bausparen) jsou si velmi podobné. Zajímavé je, že některé považují za klasické stavební spoření spoření s fixním úrokem, zatímco jiné vidí jako klasické spoření spoření s variabilním úročením. Všechny ale nabízejí obě varianty úročení.

U většiny produktů je možné si zvolit frekvenci vkladů, a to od měsíčních, přes roční, až po možnost vložit celý vklad najednou. I v takovém případě lze ale státní podporu čerpat pouze na 1 200 EUR na osobu ročně.

Další zajímavostí je také to, že nezletilí mají možnost si sami sjednat stavební spoření bez pomoci zákonného zástupce už od 14 let, pokud budou vklady financovány z jejich vlastních výdělků.

Kurzy

Kurzovní lístek: 20.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,250
USD 23,520 23,620
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články