Stavební spoření zdraží, spořitelny zvyšují poplatky a snižují úroky

4. 9. 2012 – 20:54 | Stavební spoření | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Stavební spoření zdraží, spořitelny zvyšují poplatky a snižují úroky
Konkurence se tak stává neúprosná, a kdo chce poskytovat úvěry na bydlení, musí se přizpůsobit. Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

S novým školním rokem se stavební spořitelny opřely do svého podnikání. Některé sice po vzoru bank snižují úrokové sazby, jiné ale připravují nové sazebníky poplatků. A nejedná se o zlevnění.

Stavební spořitelny si s novými podmínkami a nižším státním příspěvkem poradily po svém. Klienti i navzdory snížení státní podpory smlouvy příliš neukončují, a tak se stavební spořitelny otrkaly – a sahají i na své sazebníky.

Jen úrokové sazby musí snižovat i stavební spořitelny. Hypoteční úvěry se dlouhodobě pohybují na svých úrokových dnech a podle posledního zasedání Bankovní rady České národní banky ještě nějaký čas budou. Konkurence se tak stává neúprosná, a kdo chce poskytovat úvěry na bydlení, musí se přizpůsobit.

Novinek mezi stavebními spořitelnami je ale víc.

TIP: Chcete zdarma audit vašich pojistek a spoření? Kontaktujte nás přes redakci!

Stavební spořitelna České spořitelny

Buřinka patřila mezi klientsky vstřícnější stavební spořitelny. Zatímco ostatní si účtovaly za sjednání smlouvy o stavebním spoření 1 % z cílové částky, Buřince stačila polovina. To se ale změní. V již zveřejněném sazebníku, který nabyde účinnosti od října, se Stavební spořitelna České spořitelna vrátila do lajny k ostatním stavebním spořitelnám a poplatek za zřízení smlouvy a navýšení cílové částky zvýšila na standardní 1 % z cílové částky či z navýšení. Ponechala pouze maximální výši poplatku na 7 500 Kč.

Změn v sazebníku je více. Nově přibývá poplatek za ukončení smlouvy ve vázací době (0,5 % z cílové částky), který se bude vztahovat pouze na nově uzavřené smlouvy. Ten dosud v jejím sazebníku chyběl – jako u jediné stavební spořitelny.

Jedné pozitivní změny se klienty SSČS přeci jen dočkají. Ze sazebníku vypadly poplatky za změnu úrokových sazeb, které činily v případě změny úroků ze 4 % na 2 % rovnou polovinu dosud připsaných úroků a v případě změny ze 3 % na 2 % třetinu dosud připsaných úroků. Zřejmě smluv s vysokými úroky v portfoliu spořitelny již ubylo…

Novinkou u Buřinky je také podvodník, který zneužívá její jméno a tiskopisy. Láká důvěřivce na úvěr, který zcela jistě dostanou, pokud zaplatí poplatek 5 000 Kč – na soukromý podvodníkův účet.

Raiffeisen stavební spořitelna

Raiffeisen stavební spořitelna má jedinou novinku. V závěru srpna spustila novou podobu internetových stránek. Oproti předchozí verzi se jedná o posun zejména v oblasti dostupnosti informací.

Modrá pyramida

Modrá pyramida se vrhá do boje o hypoteční klienty. Její Hypoúvěr, přímý konkurent hypotečním úvěrům, je nabízen v časově omezené akční nabídce se sníženou úrokovou sazbou. V období od 3. září do 5. října je poskytován s úrokovou sazbou od 3,44 %.

S akční nabídkou vyrukovala Modrá pyramida i u Rychloúvěru. Ten je od 1. září poskytován bez poplatku za sjednání úvěru. Jeho úroková sazba je sice vyšší, nicméně jeho výhodou je možnost získání úvěru na opravy a rekonstrukce bez zajištění nemovitostí.

Modrá pyramida se stala partnerem Olympic tour 50 – koncertního turné slavné české kapely k jejímu 50letému výročí.

Wüstenrot – stavební spořitelna

Wüstenrot – stavební spořitelna oslavila v létě 20 let působení na trhu. V rámci oslav stavební spořitelna připravila Dny Wüstenrotu, na nichž budou moci klienti získat některé finanční produkty se slevou. V rámci akcí probíhajících od 6. do 27. září bude k dispozici např. stavební spoření bez poplatku za sjednání.

Českomoravská stavební spořitelna

Liška se v poslední době aktivně zapojila do lobby proti dalším plánovaným změnám ve stavebním spoření. Pod slogany typu „Stavební spoření mi pomohlo. Chci, aby pomáhalo i mým dětem.“ vyzdvihuje výhody současné podoby stavebního spoření a nevýhody plánovaných změn. Pro klienty ale zbývá jen dobíhající akce „Prémie na předchozí smlouvě“, která skončí se závěrem září.

-Petr Zámečník | Více o stavebním spoření na Hypoindex.cz

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,200 25,320
USD 23,450 23,630
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články