Stavební spořitelny lákají děti

18. 11. 2013 – 0:05 | Stavební spoření | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Stavební spořitelny lákají děti
Rozhodně se nevyplácí pořídit novorozenci smlouvu s vysokou cílovou částkou s cílem naspoření peněz do dospělosti! Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Smlouvu zdarma nebo prémii 1000 Kč. To jsou nejčastější lákadla pro děti a jejich rodiče ze strany stavebních spořitelen. Za jakých podmínek děti slevu a bonus dostanou?

Úrokové sazby jsou na svých dnech. Na spořicím účtu klienti dostanou kolem 1,5 %, a tak byly vyprodány i pětileté státní dluhopisy pro občany s výnosem pod 3 %. Vedle toho stojí stavební spořitelny nabízející zhodnocení přes 5 % se šestiletou vázací lhůtou. K tomu ještě stavební spořitelny nabízejí výhody při uzavření smlouvy dětem.

TIP: Mýty o stavebním spoření

Stavební spoření při dnešních nízkých úrokových sazbách může být vhodným spořicím produktem, navzdory poklesu státního příspěvku. Je vhodné ale při jeho využívání dodržovat několik poměrně jednoduchých zásad: Při využití stavebního spoření pouze pro spoření je vhodné optimalizovat cílovou částku řádově na 150 tis. Kč a spořit optimálně šest let. Při delším spoření klesá efektivní výnos – a místo uváděných více než 5 % bude výrazně nižší.

<%Anketa227%>

Nic ale není černobílé. Ani stavební spoření a délka jeho využití. Komu kupříkladu skončila vázací doba v letošním roce, nemusí smlouvu rychle vypovídat. Dnešní úrokové sazby srovnatelných produktů jsou nižší než úroky připisované stavební spořitelnou – ta připisuje každoročně 2 %, a i na nejlépe úročeném spořicím účtu jsou výnosy nižší. Navíc stavební spoření lze po vázací lhůtě vypovědět kdykoli s tříměsíční výpovědní lhůtou. Tedy pokud stavební spořitelna nebude rychlejší a nevyužije možnosti snížení úrokové sazby či smlouvu sama nevypoví…

TIP: Dlouhodobé stavební spoření se může nevyplatit

Stejná pravidla jako při uzavírání smlouvy o stavebním spoření pro dospělé je vhodné dodržovat i při nastavení stavebního spoření pro děti, pouze s jednou obměnou: Nabízí-li stavební spořitelna cílovou částku bez poplatku za uzavření, je vhodné volit spíše vyšší (lze posléze posoudit setrvání u běžící smlouvy podle aktuální situace na úrokovém trhu za šest let). Investiční horizont šesti let by měl být dodržen i u dětí.

Rozhodně se nevyplácí pořídit novorozenci smlouvu s vysokou cílovou částkou s cílem naspoření peněz do dospělosti! Takový krok je značně nákladný, a navíc rizikový. Poplatek za sjednání cílové částky by byl již zaplacen, zatímco podmínky se mohou změnit – státní příspěvek může být znovu snížen či zrušen i v průběhu trvání smlouvy.

Čtěte také: Stavební spořitelny a jejich "podvody"

Nabídky stavebních spoření pro děti

Stavební spořitelny zvýhodňují smlouvy uzavřené ve prospěch dětí dlouhodobě. Některé mají stálé slevové programy, jiné využívají akčních nabídek. Jediná Raiffeisen stavební spořitelna aktuálně nabídky pro děti nezvýhodňuje.

Stálé nabídky zvýhodněných stavebních spoření pro děti mají Modrá pyramida a Wuestenrot – stavební spořitelna.

Modrá pyramida v rámci programu Spoření Mopísek nabízí uzavření smlouvy pro děti do 10 let bez poplatku. Smlouva je uzavřena na cílovou částku 150 tis. Kč. Pro děti a studenty od 11 let do 21 let věku připravila Spoření Mopy junior, kde při uzavření smlouvy s cílovou částkou 150 tis. Kč účtuje poloviční poplatek – tedy 0,5 % z cílové částky (750 Kč).

Již déle než rok nabízí Wüstenrot – stavební spořitelna dětem do 18 let uzavření smlouvy v programu Kamarád s cílovou částkou 150 tis. Kč a Kamarád+ s cílovou částkou 300 tis. Kč bez poplatku. Podmínkou je pouze vložit do 4 měsíců vklad ve výši 1500 Kč nebo 3000 Kč dle zvolené varianty.

Liška s Buřinkou vsadily na časově omezené akční nabídky do konce letošního roku.

Českomoravská stavební spořitelna cílí na děti do 18 let. Liška je přitom vychytralá. Nechá klienty zaplatit poplatek za sjednání smlouvy o stavebním spoření a následně jim vrátí jeho polovinu, nejvýše však 1000 Kč. Smlouva musí být uzavřena (a poplatek zaplacen) do konce roku, nejpozději přitom den před 18. narozeninami. Kdo má přitom zájem o „liščí čepičku“, musí se zaregistrovat na stránkách a svůj zájem tak projevit.

Stavební spořitelna České spořitelny nabízí také prémii „až 1000 Kč“, ovšem pro děti do šesti let. I její formulace může klienty přivést k dojmu, že jí prémie zaplatí celý poplatek za uzavření smlouvy. Podmínky uvádějí: Cílová částka uvedená na smlouvě je minimálně 150 000 Kč. Výše prémie je 1 000 Kč, maximálně ve výši poplatku za uzavření smlouvy.“ Ovšem v sazebníku je poplatek stanovený ve výši 1 % z cílové částky, tedy pro získání prémie minimálně 1500 Kč… Pro získání prémie musí být na smlouvě do konce března 2014 naspořeno minimálně 3000 Kč.

-Petr Zámečník | Více na Hypoindex.cz

Kurzy

Kurzovní lístek: 25.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,510 23,690
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články