Stavební spořitelny "útočí" na děti. Jaké mají akce?

22. 5. 2018 – 15:31 | Stavební spoření | red | Diskuze:

Stavební spořitelny "útočí" na děti. Jaké mají akce?
Ilustrační foto | zdroj: freeimages.com

Stavební spořitelny mají letos našlápnuto k velmi dobrým výsledkům. Během prvních čtyřech měsíců letošního roku se jim podařilo zvýšit objem nových úvěrů i nových smluv o stavebním spoření. V rámci jarních akcí se všechny stavební spořitelny zaměřují na děti. Odpouštějí poplatky a Raiffeisen stavební spořitelna (RSTS) dokonce zvyšuje úrokovou sazbu.

Objem nových smluv stavebních spořitelen se podle údajů zveřejněných ČTK od ledna do dubna letošního roku meziročně zvýšil téměř o 19 procent. Na poli úvěrů se stavebním spořitelnám dařilo ještě lépe. Objem nových úvěrů meziročně vzrostl o 38 procent. Ne všem stavebním spořitelnám se ale dařilo ve všech směrech.

RSTS na výslunní, WSTS zaostává

Zatímco čtyřem z pěti stavebních spořitelen se podařilo navýšit objem nových smluv měřený cílovými částkami, Wüstenrot stavební spořitelna (WSTS) zaznamenala pokles, a to dokonce o 36,8 procent. Nejlépe si vedla RSTS, která navýšila objem nových smluv během čtyřech měsíců o 66,7 procenta, jen v dubnu si připsala růst o 215 procent.

“Skvělé výsledky zaznamenáváme už od počátku tohoto roku, ale duben byl pro nás opravdu úspěšným měsícem. Počet nových smluv o stavebním spoření v dubnu meziročně vzrostl o 57,7 procent, z hlediska objemu cílových částek je tento nárůst dokonce o 215,4 procent. Klienti využili naší akční nabídky na dětské smlouvy,” říká tisková mluvčí RSTS Lenka Molnárová.

I na poli úvěrů slavila největší úspěch RSTS. Za první čtyři měsíce roku se jí podařilo navýšit objem nových úvěrů o 74,9 procenta. Naopak nezářila Českomoravská stavební spořitelna (ČMSS), která s pětiprocentním poklesem zůstala daleko pod průměrem stavebních spořitelen, který dosáhl v tomto období 18,6 procenta.

Pokračující rostoucí trend úvěrů pomohl RSTS vyhupnout se svým úvěrovým tržním podílem, který meziročně vzrostl z 15 na 22 procent, na druhé místo. Prvenství si stále drží ČMSS, a to i přes meziroční pokles jejího podílu ze 42 na 34 procent. V nových smlouvách si ale ČMSS první pozici upevnila, když svůj tržní podíl posílila z 38 na 41 procent.

Co bude dál?

Aby stavební spořitelny mohly poskytovat úvěry, potřebují vklady. Podle zákona o stavebním spoření nesmí objem úvěrů (s výjimkou úvěrů ze stavebního spoření) přesáhnout 20 procent objemu cílových částek nepřidělených smluv. Celkové úvěry k naspořené částce se v loňském roce vyšplhaly na 68,5 procenta, tedy na nejvyšší úroveň od roku 2010.

Stavební spořitelny sice stále mají rezervu, v nových smlouvách se jim ale loni příliš nedařilo. Počet nových smluv o stavebním spoření v loňském roce meziročně poklesl o osm procent na necelých 371 tisíc. Již v průběhu loňského roku ale docházelo pozvolna k obratu a podle tajemníka Asociace českých stavebních spořitelen (AČSS) Jiřího Šedivého by v letošním roce počet nově uzavřených smluv již klesat neměl.

První čtvrtletní výsledky již naznačují, že by se letos stavebním spořitelnám mohlo opravdu dařit uzavírat více nových smluv. Ale ani úvěry by zatím šlapat na brzdu neměly. „V prvním čtvrtletí jsme zaznamenali výrazný nárůst zájmu o nové smlouvy, meziročně jsme uzavřeli o polovinu více nových smluv než o rok dříve. Počítáme s tím, že za celý rok zvýšíme prodej nových smluv minimálně o 20 procent, zároveň dojde i k oživení úvěrových aktivit,“ uvedl k výsledkům předseda představenstva ČMSS Tomáš Kořínek.

Děti, budoucnost stavebních spořitelen?

Stavební spořitelny si potřebu nových smluv uvědomují. V současné době vidí všechny stavební spořitelny největší potenciál v dětském stavebním spoření, na které směřují jejich jarní akce.

Dětskému stavebku pomohla již změna regulace, která od roku 2016 usnadnila vypovídání dětských smluv o stavebním spoření. V loňském roce se podíl dětských smluv téměř všech stavebních spořitelen zvyšoval. Nyní chtějí stavební spořitelny akcemi dětské stavebko ještě více podpořit.

-Jana Zámečníková | Véíce na Hypoindex.cz

Zdroje:
Hypoindex.cz

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,320
USD 23,320 23,500
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články