Studenti se mají dočkat placené praxe a příspěvků na studium

1. 6. 2010 – 0:01 | Naše peníze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Studenti se mají dočkat placené praxe a příspěvků na studium
Státem garantovaná půjčka by měla být jedním z nástrojů financování studia, Foto: SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Půjčky, čerpání stavebního spoření na studium, studijní granty nebo placená praxe, to jsou podle ministryně školství Miroslavy Kopicové způsoby, jak finančně studentům pomoci.

S navrhovanými opatřeními vyjádřila v pondělí souhlas vláda.

"Jedním z nejvýznamnějších nástrojů zmenšování bariér přístupu k vysokoškolskému vzdělání patří systémy finanční pomoci studentům vysokých škol," konstatovala ministryně.

Na chybějící životní náklady chce ministerstvo studentům umožnit státem garantovanou půjčku, zavést chce placenou praxi, možnost čerpání stavebního spoření na studium, umožnit studujícím příležitostně si přivydělávat a získávat doplňkové studijní granty, které by se získávaly na základě posouzení životní úrovně rodiny, ve které student žije.

Významný je i návrh na základní studijní grant, z něhož by student čerpal po standardní délku studia na všech stupních. Odebrán by mu byl jen v případě, že by neplnil své studijní povinnosti.

Ministerstvo chce rovněž zavést spoření na vzdělání s daňovým zvýhodněním, které by motivovalo rodiny spořit dětem na studium delší dobu již před samotným zahájením studia. Ve zvláštním režimu by pak chtělo pomáhat handicapovaným studentům.

 

<%Anketa146%>

 

"Stručně řečeno, hlavními cíli moderních systémů finanční pomoci studentům vysokých škol je oslabovat vliv výchozí rodiny na rozhodování o studiu na vysoké škole a zmenšovat ekonomickou závislost studentů vysokých škol na rodině, a to jak pokud jde o financování přímých studijních nákladů, čili školného a dalších nákladů spojených přímo se studiem, tak nepřímých nákladů, tedy životních nákladů během studia," vysvětlila Kopicová.

Současný systém finanční pomoci je podle Kopicové nedostatečný a zastaralý. Česko také proto dlouhodobě patří k zemím s nejvyšší nerovností v přístupu k vysokoškolskému studiu v EU. ČR má navíc v současnosti jeden z nejnižších podílů výdajů na finanční podporu studentů ve vztahu k celkovým výdajům na terciární vzdělávání.

Jedním z negativních důsledků je podle ministerstva příliš intenzivní zapojování studentů do výdělečné činnosti, které může vážně ohrožovat studium. Ve výzkumu provedeném MŠMT v roce 2009 uvedlo 37 % studentů veřejných vysokých škol a 47 % studentů soukromých vysokých škol, že nedostatek financí by mohl ohrozit pokračování ve studiu, u studentů ze sociálně nejslabších rodin tomu bylo v 56 %.

V době studia si vydělává 71 % studentů. "Studenti mají studovat, a ne neustále shánět brigády, které většinou nijak nesouvisí s jejich studijním oborem," upozornila ministryně.

-Mediafax

Kam dál?

- Bankovní účty pro studenty nemusí být levnější než klasické

- Brigády pro studenty: Brigádnící pozor na jiné pracovně právní vztahy

- Průměrné měsíční náklady českých studentů na studia jsou 5.000 korun

Kurzy

Kurzovní lístek: 16.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,280 25,400
USD 23,730 23,910
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články