Studujícím vysokoškolákům s dítětem se finančně uleví

31. 1. 2013 – 8:30 | Naše peníze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Studujícím vysokoškolákům s dítětem se finančně uleví
Podle novely ženy, které během studia přivedou na svět dítě, nebudou platit za prodloužení studia a zůstanou jim i studentské výhody. Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Novelu z dílny poslanců TOP 09, která by měla pomoci vysokoškolákům s dítětem, posoudí na následující schůzi Senát. Doba, kterou jeden z rodičů stráví doma s dítětem, se nebude počítat do celkové maximální doby studia a studenti za ni nebudou muset platit.

"Cílem návrhu je neplacení za studium po dobu, kdy by trvala mateřská, potažmo rodičovská dovolená. Má motivovat studenty vysokých škol, aby kvůli materiálním omezením neodkládali rodičovství," zdůvodnila za předkladatele Anna Putnová (TOP 09).

"Máme i ohlasy od matek studentek. Jedna studuje lékařství, má čtrnáctiměsíční dítě. Napsala nám, že to není jednoduché být matkou při studiu, proto je každá změna zavedeného systému skvělá," dodala.

Podle novely ženy, které během studia přivedou na svět dítě, nebudou platit za prodloužení studia a zůstanou jim i studentské výhody. Díky pozměňovacímu návrhu se tato možnost bude vztahovat také na otce, pokud se rozhodne být s dítětem doma.

Roky, které rodiče stráví s dítětem, se jim nezapočítají do maximální délky studia, nejvýše však v délce mateřské, potažmo rodičovské dovolené. Oba rodiče si mohou do třetího roku dítěte přerušit studium, matka by navíc měla mít studentská privilegia.

Zákon začne platit první den kalendářního měsíce následujícího po dni vyhlášení.

Jan Drahorád, Katerina Surmanová | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 16.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,700 23,880
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články