Supermarkety vedou nekalou cenovou válku proti zemědělcům

26. 3. 2009 – 8:28 | Naše peníze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Supermarkety vedou nekalou cenovou válku proti zemědělcům
Foto: sxc | zdroj: NašePeníze.cz

Velké supermarkety v Evropě vedou nekalou cenovou válku proti zemědělcům, tak zní jeden ze závěrů zprávy Evropské komise o cenách potravin v EU. Před padesáti lety dostal zemědělec ještě polovinu obchodní ceny za své potraviny, dnes příjem zemědělce často klesá pod jednu desetinu ceny v supermarketu. Toto žhavé téma je předmětem pondělního jednání v Evropském parlamentu.



- Do českého zemědělství letos půjde více než 36 miliard korun
- Obchodní řetězce prodávají hlavně české mléčné výrobky
- Zneužívají velké supermarkety své postavení na trhu?
- Lidé začali utrácet více za potraviny, prodej aut klesá

Evropská komise předložila zprávu, ve které uvádí, že velcí výkupci potravin, jako například řetězce hypermarketů, zneužívají své dominantní postavení na trhu v neprospěch zemědělců i svých zákazníků. Dokument hovoří o cenových válkách, které stlačují příjmy zemědělců pod přijatelné minimální hranice. Mnozí zemědělci se obávají proti nátlaku protestovat, aby nepřišli i o ty hubené příjmy, které mají.   
 
Prodej potravin pod cenu je rostoucím problémem na trhu
 
Řecká sociálně demokratická poslankyně Katarina Batzeli požaduje, aby v Evropské unii byla provedena podrobná studie o maloobchodních cenách potravin, ze které by měla vzniknout databáze cen. S její pomocí by měli spotřebitelé a zemědělci mít možnost porovnávat ceny a případně ohlásit zneužívání tvorby cen. Často dochází totiž k \"cenovému dumpingu\", kdy supermarkety prodávají některé potraviny schválně pod cenu.
 
Problém je ale také jinde. V mnoha zemích mají totiž velké řetězce téměř dominantní postavení na trhu a mohou tak diktovat ceny.
 
Umírání malých podniků
 
V důsledku ovládnutí trhu velkými hráči dochází k vytlačování menších obchodníků s potravinami velkými supermarkety. V tomto případě dochází často k nekalým cenovým válkám, kdy velké řetězce nabízejí některé potraviny pod cenu (mohou si dovolit ztrátu kompenzovat). Malé obchody nemohou logicky s těmito cenami konkurovat a bankrotují.
 
Kromě toho dochází na trhu také k výrazným cenovým spekulacím, které mají nakonec negativní dopad jak pro zemědělce, tak i pro spotřebitele.

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,190 25,310
USD 23,370 23,550
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články