Světová banka snížila odhad růstu HDP v Číně

19. 3. 2009 – 11:36 | Zahraniční | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Světová banka snížila odhad růstu HDP v Číně
Foto: sxc | zdroj: NašePeníze.cz

Čtvrtletní odhad Světové banky revidoval kvůli přetrvávající světové krizi odhad růstu HDP Číny pro letošní rok na 6,5% z listopadové prognózy 7,5%. Banka poznamenala že ekonomické základy Číny jsou stále velmi pevné což jí umožní luxus udržitelného růstu, výhledová rizika ale přetrvávají na obě strany.


- Zkrachuje americká ekonomika? Čína se bojí!
-
Čína asi poprvé v historii předstihla USA v počtu prodaných vozidel

Pokles exportů a kapitálových investic by měl kompenzovat stimulační balíček na podporu spotřeby za 4 biliony juanů ($585mld) což úřad vítá. Světová banka očekává že čínská ekonomika kvůli celosvětové recesi letos v nezemědělském sektoru ztratí 16 až 17 milionů pracovních míst a v zemi poroste sociální napětí.

\"Nižší růst HDP je nepravděpodobný protože by ohrozil čínskou ekonomiku a sociální stabilitu.\" Středeční medián předpovědí ekonomů podle agentrury Reuters uvedl že čínská ekonomika letos zvolní na 7,8% těsně pod 8% požadovaný cíl růstu Beijingu. Premiér Wen Jiabao před týdnem uvedl že je vláda připravena zavést další opatření pokud by tento cíl nemohl být splněn.

Stimul má pozitivní dopad na trhy, aktivitu i sentiment v miliardové zemi, je ovšem příliš brzy potvrdit že opravdu dochází k oživení. Světová banka mimo jiné upozorňuje na slabé tempo výroby a vysoké zásoby, špatně nastavenou daňovou legislativu a doporučuje že je nejlepší čas na zmírnění deflačních rizik odstraněním cenových regulací, varuje před nepříznivými dopady po zásahu proti posilujícímu devizovému kurzu juanu.

Kurzy

Kurzovní lístek: 4.5.2024 Exchange s.r.o.

EUR 24,960 25,040
USD 23,210 23,350
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články